Tüzérek 1.

A mai bejegyzéssel egy új sorozat indul, melyben - az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezve - községünk I. világháborút megjárt katonáinak fellelhető életrajzát, portréját mutatom be. A mai bejegyzésben a Felszeghy Ferenc és Reé Antal által szerkesztett A magyar tüzér. A magyar tüzérség története (Bp. 1938.) c. könyvből mutatom be egy püspöktamási és egy rábamolnári illetőségű tüzér életútját. Köszönet Olvasónknak, Horváth Lászlónak, hogy a könyvet rendelkezésemre bocsátotta!

beolvasás0012.jpg

beolvasás0013.jpg beolvasás0015.jpg

beolvasás0014.jpg

Rövidítések:

O1: Ezüst Vitézségi Érem I. osztálya

O2: Ezüst Vitézségi Érem II. osztálya

Br.: Bronz Vitézségi Érem (A vitézségi érmeket a legénységi állományból azoknak adományozták, akik az ellenség előtt tanúsított személyes vitézségükkel vagy hősi önfeláldozásukkal értékes szolgálatot teljesítettek.)

K. cs. k.: Károly csapatkereszt (12 heti folyamatos frontszolgálattal lehetett elnyerni)

H. e. é.: Magyar Háborús Emlékérem (Alapítására 1929 májusában került sor. A hadrakelt seregnél teljesített szolgálat alapján karddal és sisakkal, míg a hátországi szolgálat alapján kard és sisak nélküli díszítéssel adományozták.)

1912-13. m. ker.: 1912-13. emlékkereszt (a közös hadsereg 1,4,7,10,11,13,15,16. hadtestjeinek azon egyénei kapták meg, akik mozgósítás idején legalább 4 hetet ténylegesen szolgáltak)

Kapcsolódó bejegyzés: Községünk I. világháborús hősi halottjai

Akinek van bármilyen információja községünk I. világháborús katonáiról (akár túlélők, akár hősi halottak az illetők), kérem, tudassa velem! Egyszerű adatnak is örülök (milyen fegyvernemnél, milyen alakulatnál szolgáltak), de fényképet, katonakönyvet, frontról küldött képeslapot vagy levelet is szívesen veszek!

A jövő heti blogbejegyzések elmaradnak, folytatás június 2-án!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.05.23. 08:39 Szólj hozzá!

Címkék: kép névsor püspöktamási rábamolnári I. világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr46131513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása