Az egykori (püspök)molnári kastélyról sajnos kevés képi ábrázolás maradt fenn, ezért is tartom nagy becsben azt a néhány fotót, amit egy helyi lakostól kaptam kölcsön (digitalizálásra), és amelyeket most közzé teszek. E képek fénymásolata korábban az ún. Falukrónikában is megvolt, de amikor könyvtáros lettem, csak a hűlt helyüket találtam: valaki kivágta őket... E hiányt (is) pótolandó teszem most közzé az eredeti képeket.

Ezeket Kiss Zoltán tanár készítette, akinek fényképműterme - Farkas Gézával együtt - Szombathelyen volt, az ún. Kultúrpalotában. (Ma ez a Savaria Múzeum épülete.) A készítés pontos ideje nem ismert. (Azt hallottam a faluban, hogy a lebontás előtt százas nagyságrendű fotó készült a kastélyról. Ha ez igaz, akkor talán ezek is abból a sorozatból valók. De jó lenne a többire is ráakadni...)

Kast3.jpg

Az első képen a kastély vasút felé eső oldala látszik az angolparkból nézve. Itt már befalazott ajtót, elbontott falat is látunk, tehát nem sokkal a lebontás előtt készülhettek a képek.

Kast1.jpg

Balról: a kastély főhomlokzata, jobbra: az intézői lakás, előtérben a kastélykert fái és egy ívelten haladó út.

Kast4.jpg

A kastély új szárnya hatalmas fenyők takarásában, balról cselédlakások

Kast2.jpg

A majorudvar épületei. Balról jobbra: cselédlakások, a távolban a volt uradalmi kocsmaépület teteje, üvegház, csikó-kifutók oldalfalai, a gazdasági iroda épülete.

Kast6.jpg

Végül egy feliratozott kép. Középen a kastély (Festetics György által építtetett új szárnya) a majorudvarról nézve, balra az intézői lakás, jobb szélen pedig a cselédlakások. A felirat: A volt rábamolnári kastély és intézői lakás, itt laktam.

A sorozat 6. darabját ebben a bejegyzésben tettem közzé. Nagyobb méretben megtekinthető a blog facebook-oldalán. Akinek van a birtokában további kép a kastélyról, kérem, tudassa velem!

Kapcsolódó bejegyzés: A molnári kastély 1868-ban

Kedves Olvasók! A blog most rövid nyári szünetre vonul. A folytatás - hasonlóan érdekes bejegyzésekkel - július 22-től várható, továbbra is hétfői, szerdai és pénteki napokon. Addig szeretettel várom a T. Olvasók helyi vonatkozású fotóit, szöveges dokumentumait!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.07.12. 12:20 Szólj hozzá!

Címkék: kép kastély molnári rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr265400869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása