A mai bejegyzésben az egykori molnári kastély uradalmához tartozó intézői lakást mutatom be egy archív és egy mai fotó segítségével. A bejegyzés a jobb oldali kép alatti „tovább” gombra kattintva folytatódik.

cselédlakások_archív.jpg cselédlakások_mai.jpg 

A bal oldali fotó az ’50-es években készült, a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata által kiadott, Püspökmolnárit ábrázoló képeslap egyik képeként. Az épület utcára néző, keleti felében ekkor postahivatal (bal oldali ajtó), ill. fodrászüzlet (jobb oldali ajtó) működött (ez utóbbi egy toldalék helyiségben), hátul pedig lakások voltak.

Építésének pontos ideje nem ismert. Tudjuk, hogy már a Sallérok idején, a 18. század második felében nagy gazdaság működött itt, és voltak uradalmi épületek is. Talán a mai épület helyén is állt már épület, amiben az uradalom cselédjei vagy az intéző családja éltek. Az biztos, hogy az 1848-as és 1857-es térképeken ábrázoltak itt lakóházat. A ház mellett látható két bástya formájú kapuláb valószínűleg az 1860-as évek óta állt ott, amikor Festetics (II.) György a kastélyt átépíttette.

Az archív képhez képest az épület mai homlokzatán jelentős változások történtek. A bal oldali ajtónyílást befalazták, a jobb oldalit megnagyobbították, az ablakokat is nagyobbra cserélték. A két kapuláb gyönyörű, bástya formájú fejezete napjainkra eltűnt, csak a lábaik állnak: a bal oldali (déli) beépítve a toldalék helyiség falába, a jobb oldali pedig kb. 2 méteres magasságig visszabontva. Végezetül felhívnám a figyelmet a villanyoszlop azóta megváltozott formájára is.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.02.03. 14:40 Szólj hozzá!

Címkék: kép posta kastély képeslap akkor és most püspökmolnári festetics györgy molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr634059127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása