A mai bejegyzésben a Horthy-korszak utolsónak bizonyult, 1939-es választásának helyi eredményeit mutatom be.

A választási rendszerben alapvető változások történtek: a választás mindenütt titkos lett, de a szigorúbb cenzus miatt országosan mintegy 300 ezerrel csökkent a választásra jogosultak létszáma (ugyanakkor a vasvári kerületben nőtt a szavazók száma). Az egyéni jelöltekre történő voksolás mellett listás szavazást is tartottak. Átszabták a választókerületeket is: a vasvári kerület megnőtt, összesen 71 község tartozott ide. Bevezették a 2000 Pengőnyi kauciót (választási biztosíték) és változtattak az ajánlás szabályain is.

A pártrendszerben is változások történtek. A kormánypárt szervezettsége csökkent, ám még így is a legszervezettebb erő volt. A párt Teleki Pál vezetése alatt a Magyar Élet Pártja nevet viselte, előretörtek benne a radikális jobboldaliak. A szomszédban megjelenő náci Németország támogatásának következtében megerősödött a szélsőjobboldal (Csehimindszenten és Sorkikisfaludon is volt hungarista szervezet). A korábban fontos szerepet játszó keresztény irányzat teljesen visszaszorult. Az ellenzéki oldalon egyedül a Kisgazdapárt indult komolyabb esélyekkel.

A kormánypártnak az itteni községekben volt helyi szervezete. A Püspöktamási szervezetről az 1935-ös választásnál már írtam. Rábamolnáriban a MÉP helyi elnöke Nagy István földműves és göbemetsző, titkára Kovács Miklós nyug. csendőr-tiszthelyettes volt. A Roszner István iratai között található MÉP-jellemzés szerint Rábamolnári „erősen nyilas érzelmű” volt...

Rábamolnári jellemzése a MÉP nyilvántartásában.JPG

A vasvári kerület egyéni mandátumáért három jelölt versengett. A kormánypárt a kerület akkori képviselőjét, vitéz báró Roszner Istvánt indította. (Róla szóló választási rigmust tettem közzé itt és itt.) Újra ringbe szállt a Független Kisgazdapárt, ezúttal Nyékhegyi Géza nyugalmazott honvédtisztet indítva. A harmadik jelölt a Nyilaskeresztes Párt programjával induló Krantz Rajmund orvos volt.

Helyi kampányeseményről nem maradt fenn feljegyzés. Az egyéni választás az alábbi helyi eredményt hozta:

1939 E.JPG

A szélsőjobb jelöltje minden eddiginél több szavazatot kapott a vasvári kerületben, de még így sem tudták kibuktatni mandátumából a kormánypárti képviselőt. A kisgazdákra leadott szavazatmennyiség jóval elmaradt előző itteni szereplésüktől. Vasvár egyéni képviselője ismét br. Roszner István lett.

A listás szavazáson az alábbi helyi eredmény született:

1939 L.JPG

Vas megyéből listáról végül a MÉP kettő (Huszár Mihály és Horváth István), a nyilasok pedig egy képviselőt (Simon József) küldhettek a parlamentbe.

Részletes választási adatok és további rigmusok olvashatók A vasvári választókerület politikai viszonyai a választások tükrében 1920-1939 című könyvemben, melyet ebben a bejegyzésben ismertettem.

Előzmények:

Az 1920-as és az 1922-es választás

Az 1926-os és az 1931-es választás

Az 1935-ös választás

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2012.12.14. 08:38 Szólj hozzá!

Címkék: politika választás szavazati jog névsor püspöktamási rábamolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr784964444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása