Március folyamán keresett meg az érdi Magyar Földrajzi Múzeum adattárosa, Leviczki Anita, hogy egy Prinz Gyuláról készülő cikkéhez információt kérjen. A keresett információt végül az egyik Prinz-unoka tudta megadni, ám a szerző elküldte nekem az elkészült írását, amely A Földgömb 2021 tavaszi különszámában jelent meg. A cikket a magazin főszerkesztője, Nagy Balázs engedélyével közlöm.

Leviczki Anitának köszönöm a cikket, és azt is, hogy hivatkozott benne a blogon megjelent Prinz Gyula-rádióinterjúra!

A cikket elolvasókat a poszt végén pedig meglepetés várja!

prinz_1.jpg

prinz_2.jpg prinz_3.jpg prinz_4.jpg

És akkor jöjjön az ígért meglepetés!

Ahogy a cikkben is olvasható - és ahogy azt a Prinz Gyula-földrajzversenyek indulói és az iskolai Prinz-projektnapok résztvevői jól tudják - a tudós tavat nevezett el feleségéről Közép-Ázsiában, amit vázlatfüzetében meg is örökített. A cikkben is látható rajz nagy méretben így fest (a jobb sarokba kattintva a kép nagyítható!):

prinz_lilly_to.jpg

Leviczki Anitától kaptam két fotót is a tóról, amelyeket Erkaiym Jusupova készített 2019-ben. A tavat ma (is) Kol-tor tónak, azaz "tóvölgy-tónak" nevezik. Lássuk a gyönyörű képeket:

kol_tor_1_erkaiym_jusupova.jpg kol_tor_2_erkaiym_jusupova.jpg

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Prinz Gyula életrajza (2012-es poszt)

Prinz Gyula családja

Prinz Gyula fa emlékoszlopa

Ifj. Prinz Gyula köszönőlevele 1982-ből

Prinz Gyula emlékműve az iskola előtt

A 2012-es Prinz-megemlékezés

 

>>> Az előző poszt: Száz éve történt 62. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.06.04. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: molnári prinz gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr4116578450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása