2013. december 31-én lesz 40 éve, hogy meghalt a községünkben született felfedező földrajztudós, Prinz Gyula. Életrajzát születésének 130 évfordulója alkalmából itt már bemutattam. Szilveszterhez közeledve az idei utolsó bejegyzésben Prinz Gyula családjáról írok.

A kolozsvári egyetem (ahol Prinz professzor 1940-44 között oktatott) történetéről írt műben Prinz Gyulát zsidó származásúnak tüntetik fel. (Gaal György: Egyetem a Farkas utcában. A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem előzményei, korszakai és vonzatai. Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság, Kolozsvár, 2001.) A szerző arra hivatkozik, hogy a tudós az 1929-es kiadású Zsidó Lexikonban is szerepel (725. oldal).

A Szegedi Tudományegyetemen azonban fellelhető Prinz Gyula saját kezűleg írt, 1940. november 7-i keltezésű önéletrajza, melyben családja katolikus kötődését hangsúlyozza:

"1882. január 11-én Rábamolnári (Vas m.) vasúti állomás épületében születtem Prinz József állomásfőnök és Angyal Franciska tisztviselő fiaként. Szüleim sok nemzedéken át Pécsett éltek és minden ágban r. kat. családból származtak. Nagyatyám Prinz Antal székesegyházi zenész, később orosz udvari kamarai zenész, majd szentpétervári operai karnagy volt, s mint ilyen Zichy Mihálynak barátja. Ennek felesége, Gungl Borbála Gungl János pécsi székesegyházi karnagy leánya és Gungl József zeneszerző húga. Anyai nagyatyám Angyal Alajos pécsi molnármester és földbirtokos, hosszú ideig városi törvényhatósági bizottsági tag, kinek felesége Weidinger Júlia, Weidinger Ferenc pécsi molnármester leánya volt."

Községünk történetéhez az apa, Prinz József kötődik, aki 1881-84 között a Déli Vasút molnári állomásán volt állomásfőnök. Felesége a nemesi családból származó síkabonyi Angyal Franciska tisztviselőként dolgozott. A pár 3. fiaként látta meg a napvilágot Prinz Gyula. (A régi molnári temetőben egy földbe süllyedt sírkő található, rajta a Prinz Irma névvel, ill. az 1883-as születési és halálozási évszámmal. Bizonyára Prinz Gyula csecsemőként elhunyt húga nyugszik alatta.)

Az alábbi kép Prinz Józsefről és feleségéről a nagykanizsai tartózkodásuk alatt készült, ahová Prinz Józsefet 1884-ben áthelyezték:

PrinzJózsef_síkabonyiAngyalFranciska_Nagykanizsa.jpg

Az egykori molnári állomásfőnök és felesége fotóját dédunokájuk, a földrajztudós unokája, ifj. Prinz Gyula bocsátotta rendelkezésemre. Köszönet érte!

KARI.jpgA blog most téli szünetre vonul. Minden kedves Olvasónak jó pihenést, áldott Karácsonyt, és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok!

Folytatás január 6-án. Az első téma: mivel koccintottak az új évre a molnári kastélyban, avagy italleltár 1812-ből.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.12.23. 13:17 Szólj hozzá!

Címkék: vasút molnári prinz gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr1005694846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása