Szerk_IMG_0029 copy.JPGA mai bejegyzésre maradt községünk egyetlen nem vallási ihletésű kőszobra, az általános iskola épülete előtt álló emlékmű, mely falunk világhírű szülöttjének, Prinz Gyula földrajztudósnak állít emléket. A mai bejegyzés rendhagyó annyiban is, hogy a szoborállítás folyamatát is bemutatom (mivel a közelmúltban történt, másrészt valamelyest én is részese voltam a folyamatnak).

2005-ben kereste meg az önkormányzatot Prinz Gyula Svájcban élő unokája, Guha Péter azzal az ötlettel, hogy - az addigi fa emlékoszlop helyett - egy maradandóbb, kőből készült emlékművet szeretne állíttatni nagyapjának. Az önkormányzat partner volt az ötlethez, így megindult a kivitelezés. Guha úrral kiválasztottuk Hárskúton azt a csiszolatlan mészkő tömböt, melyre az emléktáblát szántuk. (A kőlap oldalán azok a furatok látszanak, melyeken keresztül a robbanóanyagot a kőzetbe helyezték.) A több tonnás kőtömb árát, ill. a szállítás költségét a család állta, a szobor talapzatát (a kőoszlopot tartó betonteknőt) pedig az önkormányzat készíttette el.

Szerk_IMG_0025 copy.JPGEzzel párhuzamosan már zajlott az emléktábla készítése is. A szomszédos Zsennyén élő Kiss Kovácsné Tóth Emőke szobrászművész vállalta, hogy munkadíj nélkül elkészíti a bronz emlékművet, csak a bronzöntést kell fizetni (ezt a költséget az önkormányzat vállalta).

Elsőként a művésznő egy karakteres Prinz-fotó alapján gipszből elkészítette a geográfus portréját és a tábla szövegét. Itt még lehetőség nyílt a többszöri módosításra.

Végül a családdal egyeztetve jóváhagytuk a tábla elrendezését, szövegezését, a választott betűtípust és betűméretet (ez látható balra).

 

 

 

 

Szerk_IMG_0022 copy.JPGA következő lépésben a már jóváhagyott tábláról inverz másolat készült. Ez a - néhány sor híján majdnem elkészült - tábla látható balra.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Szerk_Képek a faluról 2 077.jpgEzután került sor az inverz táblát felhasználva a bronztábla elkészítésére, ami egy Budapest-környéki bronzöntő műhelyében történt. Az elkészült bronztáblát Horváth Róbert helybeli iparos rögzítette a kőoszlopon, elvégezve előtte a felület csiszolását is. Végül némi tereprendezés után következhetett az ünnepélyes avatás.

Erre 2006. május 28-án, vasárnap 14.00-kor került sor, a családtagok, falubeliek és nagyszámú vendég jelenlétében. A Prinz Gyula Általános Iskola diákjainak szavalata után a család részéről az ötletgazda Guha Péter mondott köszöntőt, a községi önkormányzat részéről pedig én ismertettem Prinz Gyula életrajzát. Ezután Guha Péter és Varga Lajos polgármester leleplezte a szobrot (lásd lent). Ezután került sor a 2006. évi Prinz Gyula Földrajzverseny díjainak kiosztására, majd a meghívottak számára állófogadás zárta a napot.

A szobrot azóta minden évben a Prinz Gyulára történő emlékezés keretében rendszeresen megkoszorúzzuk.

IMG_0028.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.06.22. 14:44 Szólj hozzá!

Címkék: iskola püspökmolnári prinz gyula ámk prinz gyula kőszobor

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr14604508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása