1778. június 6-án kelt az a feljegyzés, melyben Steph. Eőry (azaz Őri István) földmérő (mérnök) igazolja, hogy Püspöki község lakói mekkora jobbánytelken gazdálkodnak, ebből mennyi a szántóföld és a rét. Az alábbiakban ezt az - eredetiben is jól olvasható - mintegy 240 éves iratot mutatom be..

Így néz ki:

puspoki_1778_1.jpg

puspoki_1778_2.jpg

A 33 sorszámozott név a falu "telken ülő" jobbágyait jelenti, majd utána a sorszámozatlanok a házas és házatlan zselléreket. Ennek végén a Communitas a (falu)közösség földjeit jelenti, a Desertum pedig az elhagyott, elpusztásodott, azaz: műveletlen földterületet.

A nevek utáni első oszlop tartalmazza a pozsonyi mérőben megadott beltelek-méretet. A pozsonyi mérő egyébként űrmérték (kb. 62,5 liternek felel meg); itt pedig akkora területet jelöl, amit 1 pozsonyi mérő gabonával be lehet vetni. Ez kb. 600 négyszögöl. Itt a legkisebb beltelek 1 egész 1/4, a legnagyobb pedig 3 egész 1/4 pozsonyi mérős volt.

A következő oszlopban a szántóföldek mérete szerepel holdban megadva, majd a rétek mérete jön (ez itt üres oszlop, talán nem mérték fel vagy nem volt a jobbágytelkekhez tartozó, felosztott rét). Az utolsó két oszlop az irtásföldeket jelöli (külön a szántókat és külön a réteket), azaz az erdőtől visszahódított kultúrterületet. Az irtásföldek nem tartoztak a jobbágytelki állományba, tehát ezek nem is képeztek adóalapot, ill. a jobbágycsalád ezzel szabadon rendelkezhetett. Az ilyen irtásföldek egy része bizonyára a beerdősült Szentiván község, másik része pedig valószínűleg a Rába-ártér területéről került ki.

Kedves Olvasók! Utcai tehéncsorda-hajtásról, ill. tehenek legeltetéséről van-e régi fotója valakinek? (Püspökmolnáriból, természetesen.) Akinek van, kérem, jelezze vagy küldje el nekem!

Kapcsolódó bejegyzések:

Püspöki jobbágyok 1565-ben

Püspöki jobbágyok 1571-ben

Püspöki jobbágyok 1577-ben

Püspöki jobbágyok 1592-ben

Püspöki jobbágyok 1656-ban

Püspöki jobbágyok 1720-ban

Püspöki jobbágyok 1767-ben

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2016.06.17. 09:10 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság névsor püspöki

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr928813318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása