Korábban már bemutattam az egykori Püspöki község jobbágyait 1565-ből, ill. 1571-ből. 1577-ből is fennmaradt egy összeírás, amely a győri püspökség kezén lévő uradalmak, így a szombathelyi vár és tartozékainak jobbágyait és azok földesúri adóterheit mutatja be. Listhy János győri püspök halálakor állították össze, a pontos dátuma 1577. április 6. Készítette: Ankherreit János. Mivel a korban Püspöki is a szombathelyi vár tartozéka volt, így az irat fontos forrás községünk kora-újkori történelmére is. Lássuk!

mol_uetc_fasc119_nr4_68o.jpg

Részlet az urbáriumból

Eszerint az összeírt jobbágyok a következők:

1/2 telkesek: Tóth Mihály községbíró, Flórián Mátyás, Kovács János örökösei - megjegyzés az iraton: szegény, Tiszteszy Tamás (latinul: Thomas Tysteszy), Tóth Bálint, Fülöp Kelemen, Bana Ambrus - megjegyzés az iraton: üres/elhagyott telek, Bakó István, Tolyó László, Szemes András (eredetiben: Andreas Zemes) - megjegyzés: elhagyott, Cser György, Kapossy Imre örökösei, Németh György, Szalai Márton (Martini Zalay) - szintén elhagyott telek, Tolyó Mihály, Tóth János, Tóth Imre, Kiss Iván, Péter János elhagyott telke, Tóth Mihály, Tóth István, Varga Benedek, Tóth István, Nemess Bálint örökösei. 

1/4 telkesek: Barholomaei Chordass pastor (tehát a falu (tehén)pásztora), Galambos Kálmán, Pochy (de inkább talán Péchy) Albert örökösei

Üres telkek (a fent említetteken kívül): Szabó János, Tóth Bálint, Tóth Marci (!)

Zsellérek: Tóth György, Péchy Mihály, Cser György, Gömbös György (az eredetiben: Georgius Gembess), Nyereggyártó Bálint (latinul: Valentinus Niereghiarto), Bana György, Németh Benedek disznópásztor, Tóth István.

(Jól látszik, hogy a 1571-hez képest jelentős társadalmi változás történt: akkor csak 2 elhagyott telek volt, zsellér pedig egy sem... - KG)

Cenzus (azaz a jobbágytelek után fizetendő földadó): Fél telek után évente 2 alkalommal (Szent György és Szent Mihály napján) 5-5 denárt fizettek

Ajándék: Karácsonyra az egész falu közösen adott egy sertést a földesúrnak. Továbbá 4-en adtak neki egy kappant, ketten pedig egy kenyeret. 

A szolgáltatásaik: az irat szerint a szokásosak (lásd az 1565-ös és 1571-es éveknél). Kocsmáltatás (az év nagyobb részében csak a földesúr borát lehetett árulni a kocsmában KG): amikor lehetséges.

Az irat megemlíti a szomszédos Szentivánt is, amelynek (elhagyott) földjét az itteniek használják.

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár Magyar Kamara Archívuma Urbaria et Conscriptiones Fasc. 119. Nr. 4. f. 35-36. v. és 36. r.

Kapcsolódó bejegyzés:

Püspöki középkori földesurai

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2015.02.09. 09:19 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság adó mezőgazdaság névsor püspöki török kor szentiván

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr527153321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása