A mai bejegyzésben egy 1565-ből fennmaradt urbáriumból a Püspöki községre vonatkozó adatokat ismertetem. Ez a dokumentum a győri püspökség kezén levő jószágoknak Zermegh János és Förstetter János királyi komisszáriusok által készített összeírása 1565-ből. Mivel Püspöki a győri püspökség birtoka volt, ezért ez az urbárium sok információval szolgál számunkra.

MOL_UetC_119_1_42o_1565év.jpg

Részlet az 1565. évi urbáriumból - a féltelkes jobbágyok nevével

Az összeírt jobbágyok: Pados György, Tóth Ferenc örököse, Szabó János, Tóth Tamás, Nemes Péter, Fülöp Kelemen, Bana Ambrus, Ambrus Péter, Tolyó György, Pápay Benedek, Tóth Mátyás, Kapossy Imre bíró, Németh György, Galambos Bartolómeó (Bartholomeus Galambos), Tolyó Mihály, Tolyó István, Tóth Benedek, Tóth János, Tóth Orbán, Péter János, Tóth Péter, Tóth Miklós, Varga Benedek, Tóth István, Nemes Bálint, Jandó Benedek, Cser Tamás, Péchy Albert, Nagy János, Tóth Pál, Tóth Mátyás, Tóth György. Összesen 32-en. Mindannyian fél jobbágytelek (sessio) nagyságú földön élnek és gazdálkodnak, ami együttesen 16 jobbágytelket tesz ki. (Egy  egész telek méretét azonban az összeírás nem tartalmazza.)

Zsellérek: Cser György (Cser Tamásnál lakik) és Nemes Simon (Fülöp Kelemennél lakik). Vagyis ők olyan földművesek, akik sem jobbágytelket nem használtak, sem lakóházuk nem volt. A korabeli társadalom legalsó rétegébe tartoztak.

Cenzus (azaz: a jobbágytelek után fizetendő földadó): Szt. Györgykor és Szt. Mihálykor 5–5 dénárt adnak.

Ajándék: karácsonykor minden 4 jobbágy ad 1 kappant, minden 2 jobbágy 1 kenyeret a földesúrnak, azaz jelen esetben a győri püspöknek.

Szolgáltatásaik: Évente 40 napot robotolnak a földesúrnak; ebben benne van 2–2 hold föld felszántása is (ősszel és tavasszal). Az összeírás megjegyzik, hogy a falu határában van allodiális (vagyis a földesúr saját kezelésében tartott) erdő is.

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár Magyar Kamara Archívuma Urbaria et Conscriptiones Fasc. 119. Nr. 1. f. 21. v és f. 22. r.

Kapcsolódó bejegyzések: Községünk birtokosai 1549-ben

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.10.29. 08:35 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság mezőgazdaság névsor püspöki török kor

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr26793687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása