Egy korábbi bejegyzésben bemutattam Püspöki jobbágyait 1565-ből. 6 évvel később is fennmaradt egy összeírás, pontosan a győri püspökség kezén levő győri várbirtok és tartozékainak összeírása, melyet Zermegh János és Nagywathy Ferenc királyi commissariusok készítettek 1571 júliusában. Bár 6 év nem nagy idő, de azért némi változást így is találunk a névsorban, ill. a jobbágyterhek leírásában.

Püspöki_1571-es urbárium 1.JPG

Részlet az urbáriumból

Eszerint az összeírt jobbágyok a következők:

1/2 telkesek: Tolyó (az eredetiben: Tholio Mihály), Tóth Gál, Tóth Benedek, Kis János, Péter János, Tóth Péter, Tóth István, Varga Benedek, Nemes Bálint, Cser Lőrinc, Péchy Albert, Nagy János, Tóth Pál, Tóth Márk, Pados György örökösei, Tóth Ferenc örökösei, Kovács János, Tóth Tamás, Nemes Péter, Tóth Bálint, Bana György, Bakó István, Pápay Benedek, Tóth István, másik Tóth Bálint, Kapossy Imre, Németh György

1/4 telkesek: Kis János és Fülöp Kelemen (vagyis 1565-höz képest a telkeik mérete megfeleződött)

Üres telkek: 2 fél telek, nevek nélkül. Zsellérek az összeírásban nincsenek említve.

Cenzus (azaz a jobbágytelek után fizetendő földadó): Fél telek után évente 2 alkalommal (Szent György és Szent Mihály napján) 5-5 denárt fizettek

Ajándék: Karácsonyra az egész falu közösen ad egy sertést a földesúrnak. Ugyanekkor minden fél telkes jobbágy 1 kenyeret ad, 2 két fél telek után pedig egy kappant adnak. (Úgy tűnik, ezek a terhek nőttek 6 év alatt.)

Szolgáltatásaik: Karácsonyra az egész falu együttesen 3 szekér tűzifát ad a földesúrnak (azaz a győri püspöknek), amit nekik is kellett beszállítaniuk a szombathelyi várba. Egyéb robotterhük ugyanaz, mint másoknak (a környéken). Makktermő erdők is vannak, amelyekben nagy pusztításra került sor, a hatásait már jelentették a hatóságoknak (?).

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár Magyar Kamara Archívuma Urbaria et Conscriptiones Fasc. 119. Nr. 3. f. 38. v. és 39. r.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.11.17. 09:00 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság mezőgazdaság névsor püspöki török kor

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr686888491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása