Egy korábbi bejegyzésben már bemutattam községünk vasútvonalának történetét, majd a vasútállomás épületét, sőt az 1945-ben a vasútállomáson történt tragikus balesetet is. A mai bejegyzésben a 147 évvel ezelőtt a községünkön átrobogott gőzmozdonyt mutatom be.

511.jpg

Szerző: kugi  2012.09.21. 08:36 Szólj hozzá!

Címkék: kép vasút molnári

1935. augusztus 29-én a püspöktamási római katolikus elemi iskola kántortanítójává választották Pungor Imrét. Az iskola felügyeletét ellátó egyházmegye részéről - Mikes János püspöki fejléces papírján - Palkó János főtanfelügyelő erősítette meg a választást az alábbi dokumentummal. (A bejegyzés a kép alatti tovább feliratra kattintva folytatódik.)

Pungor1.jpg

Szerző: kugi  2012.09.19. 11:55 Szólj hozzá!

Címkék: iskola egyháztörténet püspöktamási

Bár tulajdonképpen már írtam a címben feltett kérdésről, és az itt élőknek is nyilvánvaló a válasz, de az utóbbi időben többen is keresték az interneten, hogy hogyan keletkezett községünk neve (én pedig ezt a blog szerkesztésekor látom). Az ő számukra most konkrétan összefoglalom a falu nevének eredetét.

Püspökmolnári neve összetett szó: az egykori Püspöki és Molnári községekre utal. (Első említésükről itt és itt írtam.) Püspöki egyházi birtok volt, eredetileg a győri püspökség birtoka. (Egyik birtokosa a szomszédos Molnáriból származó Molnári Kelemen püspök volt.) A falunak külön neve nem volt, csak „püspöki birtok”, „püspöki uradalom”, "püspöki falu" néven emlegették, majd ebből a birtokos szerkezetből maradt meg a Püspöki név. A szombathelyi egyházmegye létrejöttekor (1777.) az új püspökség birtoka lett. Jobbágyi jogállású lakói 1848-ban váltak szabad parasztokká.

Szerző: kugi  2012.09.17. 09:44 Szólj hozzá!

Címkék: közigazgatás püspöki szenttamás püspökmolnári molnári

süti beállítások módosítása