1935. augusztus 29-én a püspöktamási római katolikus elemi iskola kántortanítójává választották Pungor Imrét. Az iskola felügyeletét ellátó egyházmegye részéről - Mikes János püspöki fejléces papírján - Palkó János főtanfelügyelő erősítette meg a választást az alábbi dokumentummal. (A bejegyzés a kép alatti tovább feliratra kattintva folytatódik.)

Pungor1.jpg

Pungor Imrének kántortanítóként az alábbi javadalmazást biztosította az egyházközség: 2 szobás lakás konyhával, kamrával, pincével, istállóval és pajtával, stólajövedelem (158 Pengő 84 fillér értékben), rábaszenttamási Parragrétek (3 kat. 177 öl), Rábamolnári szántó (Hetedik dűlő), Rábapüspöki szántó (Szentiván dűlő), 6.53 hektoliter búza, 6.53 hektoliter rozs, egy szekér szalma, egy szekér széna, belső kert, külső kert, egy hold földnek fölszántása, a 3 falu temetőjének használata (!) és 8 méter tűzifa házhoz szállítása. Mindez összesen 1185 P 66 f-t tett ki. Előírták neki továbbá az alábbiakat: „A rábízott osztályok és a továbbképző fiúkötelesek vezetése és tanítása; iskolánkívüli népművelés, leventeoktatás, szivgárda és ifj. énekkar vezetése. Nagyböjti esti ájtatosságok minden ellenszolgáltatási kötelezettség nélküli pontos és lelkiismeretes megtartása. Egyéb tanítói és kántori kötelességek a „Rendszabályok”ban és a kántori szolg. szabályzatban foglaltatnak. Példás valláserkölcsi viselet. Vallási kötelezettségeinek eleget tegyen.

Pungor Imre az egyházi elvárásoknak maximálisan megfelelt. Az 1941. március 15-én 23 fővel megalakult Katolikus Agrárifjúsági Legényegylet világi elnökeként is tevékenykedett, felesége, az ugyancsak Püspöktamásiban oktató Sütő Mária tanítónő pedig a Szívgárdát vezette. Az alábbi képen a két egylet tagjaival látható a házaspár.

KAL.jpg

E két egyesületet a háború után feloszlatták, majd mindketten átkerültek a katolikus és az evangélikus elemi iskolákból összevont állami általános iskolába. Állami oktatóként Pungor Imrének megtiltották a kántorizálást.

A tanító 1956-os szerepvállalásáért a házaspárt 1957-ben áthelyezték, pedagógusi pályafutásukat Gércén fejezték be.

Szívesen fogadok régi fotókat a Pungor-házaspárról, ill. más egykori püspökmolnári pedagógusokról, iskolai osztályokról, továbbá bármilyen püspökmolnári vonatkozású képet vagy iratot!

És aki még nem olvasta, annak ajánlom figyelmébe a száz évvel ezelőtti, 1912-es botrányos tanítóválasztásról írt bejegyzésemet!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.09.19. 11:55 Szólj hozzá!

Címkék: iskola egyháztörténet püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr734787755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása