Mai bejegyzésemben a községi általános iskola épületét mutatom be egy régi és egy mai fotó segítségével. A képek alatti "tovább" gombra klikkelve a bejegyzés folytatódik!

Iskola_archiv.jpgiskola_ma.jpg

 

A bal oldali kép valamikor a '60-as években készülhetett. Az iskolaépület homlokzatán jól látható az ÁLLAMI ÁLTALÁNOS ISKOLA felirat. Ez az intézmény a római katolikus és az evangélikus elemi iskolák összevonásával 1948-ban jött létre.

Az archív képen látható épület bal oldali (buszmegálló mögötti) része 1937-ben még evangélikus felekezeti iskolának épült egy tanteremmel és szolgálati lakással, Balikó Mihály (1907-1947) igazgatósága idején. 1956-ban és 1960-ban - már állami iskolaként - bővítették (a rendszerváltás után pedig egy kétszintes szárnnyal és tornacsarnokkal gyarapodott). Néhány éve felvette a molnári vasútállomáson született földrajztudós és felfedező Prinz Gyula nevét, majd ÁMK-vá bővült. Ekkor került eléje a névadó ma is álló emlékműve. Legutóbb pedig tető-, ill. nyílászáró-cserén esett át, és új külső színezést kapott.

Az intézmény 1980-86 között – Vasvár várossá válását segítendő – a vasvári iskola tagiskolája volt, 1986-91 között pedig a rábahidvégi iskolához tartozott.

Az iskolai létszám az 1962/63-as tanévben volt a legmagasabb: ekkor 195 diák járt ide!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.10.24. 14:09 Szólj hozzá!

Címkék: kép iskola akkor és most püspökmolnári prinz gyula ámk prinz gyula

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr33326331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása