Halottak napja előtt, a mai bejegyzésben híres püspökmolnáriak sírját mutatom be.

A nemzetközileg is ismert, községünk vasútállomásán született Prinz Gyula felfedező földrajztudós földgömbös síremléke a budapesti farkasréti temetőben áll, ebben a bejegyzésben ezt már bemutattam.

A legmagasabb világi méltóság, aki községünkhöz kötődött, gróf Festetics György miniszter volt. Sírját – mely a régi molnári temetőben áll – itt mutattam be.

A legmagasabbra jutott egyházi méltóság, a Püspökiben született Piry Czirjék ferences tartományfőnök. A budapesti kerepesi temetőben álló síremlékének fotóját itt közöltem.

Zelkó2.jpg Fazekas.jpg

Balra: Zelkó Zoltán térképész kutató sírja az új köztemetőben áll. (Róla a későbbiekben még írni fogok!) Jobbra: Fazekas László plébános síremléke az új köztemetőben, a Sümegi-kereszt közelében.

Szabó.jpg Marton.JPG

Balra Szabó József 19. századi molnári apát és szenttamási plébános sírja a régi szenttamási temetőben. Jobbra Marton István egykori malomtulajdonos sírja a régi püspöki temetőben

Ochsenhofer.jpgBalra Ormosi (korábban Ochsenhofer) Ede 19. század végi evangélikus tanító és családja síremléke az új köztemetőben

Két nagyméretű családi sírbolt is található községünkben. A templomban kialakított kriptában öten nyugszanak (köztük egy alnádor, egy grófné és egy hercegnő), erről a sírhelyről itt írtam, a benne nyugvókról pedig itt. (Továbbá itt említhető még Molnári Kelemen győri püspök sírja is valahol a templom mélyén.)

Ugyancsak öt személy alussza örök álmát a szenttamási temetőkápolnában. Erről egy háromrészes sorozatban írtam, melyek itt olvashatók.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

A blog írása pénteken szünetel, folytatás hétfőn!

Szerző: kugi  2012.10.31. 08:18 Szólj hozzá!

Címkék: kép gyász temető püspöki szenttamás püspökmolnári festetics györgy piry cirjék molnári sallérok prinz gyula molnári kelemen temetőkápolna

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr404876434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása