A Püspökmolnáriba látogatóknak egyből feltűnik a temetők sokasága. Azért van belőlük ennyi, mert a 3 egykori kisközségnek külön temetője volt, majd ehhez jött az 1972-ben megnyitott új köztemető. Püspöki és Molnári sírkertjei – mióta léteznek – mindig a mai helyükön álltak, de Szenttamás lakói 3 különböző helyre temetkeztek az idők során. Az alábbiakban ezekről a temetőkről lesz szó.

A középkorban a holtakat megszentelt földbe, az Isten háza közelében helyezték végső nyugalomra. Így volt ez nálunk is: a középkor folyamán mindvégig, de még 1697-ben is a templom körül volt a sírkert. Erről azonban térképes ábrázolás nem maradt fenn. Alig egy évszázad múlva viszont már nem ide temetkeztek. A II. József (1780-90) korában készült I. katonai felmérés térképén Szenttamás temetője a falutól északra, az erdő tövében állt. (A helytörténeti könyv címlapján ez a térkép látható.)

TérképIIJózsef_szerk.JPG

Szenttamás temetője a falutól északra, az erdő tövében az I. katonai felmérés térképén

1821-től viszont már a mai helyén, a postaút (korabeli kifejezéssel: a körmendi sóhordó út) mellett volt Szenttamás temetője. Kialakításának körülményeit jól leírja Fierst István, gróf Festeticsné Sallér Judit ispánjának 1821. május 13-án kelt feljegyzése. Eszerint az ispán az uradalom mezőgazdasági munkáit szemlélte meg, amikor látta, hogy Szenttamás határában a Tordasi dűlő melletti Pap megyénél lévő sűrűt temetőnek kezdték „fel sánczoltattni” a helybeliek. A munkában 13-an vettek részt: nemes Babos József öreg esküdt, nemes Babos István, nemes Fekete István fia János, nemes Kis János, nemes Kökényné, Tóth Ferenc, Ihászné, Tóth György, nemes Törökné szolgája, nemes Csejtei István, nemes Sándor György, nemes Babos Ferenc és nemes Antal Lászlóné.

Az ispán kérdésére, hogy mit csinálnak, azt felelték, hogy „az erdő alatt a Temető hely nagyon víz forrásos” (vagyis a feltörő források, buzgárok miatt elvizesedett a terület), ezért kerítenek új temetkezőhelyet. Azt állították, hogy ez a terület a falué, mivel minden évben közlegelőként használták. Az ispán erre közölte, hogy a föld a grófnéé, akinek a tudta nélkül történik mindez, és tiltakozott a munkálatok folytatása ellen, egyúttal felhívta a helyiek figyelmét a következményekre.

2_kat_felmérés_1806-1869_Pm_1852-55_szerk.JPG

Szenttamás sírkertje az 1850-es években készült II. katonai felmérés térképen a falu és Püspöki között félúton, a postaút és a pontozott vonallal rajzolt „határszéli út” sarkán, ahol ma is áll. Az erdőnél már nem látszik temető.

Hogy végül milyen folytatása lett az ügynek, nem tudjuk. A század közepén készült 2. katonai felmérés térképén azonban már ez (és csak ez) a sírkert van ábrázolva Szenttamás temetőjeként. Amit aztán az új köztemető 1972-es megnyitásáig használtak.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.02.10. 11:36 Szólj hozzá!

Címkék: térkép temető szenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr664077975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása