Az 1890-es népszámlálás közel egy éve közzétett helyi adatai után a mai bejegyzésben nézzük meg, hogy hányan éltek a korabeli Molnáriban, Püspökiben és Szenttamáson 1900-ban!

Először nézzünk pár összefoglaló adatot:

1900.JPG

Területre Püspöki volt a legnagyobb (köszönhetően a beolvadt Szentiván területének), lélekszámra pedig Molnári. Mindhárom faluban enyhe férfitöbblet volt. Az előző népszámlálás óta Püspöki népessége jelentősen nőtt, Szenttamásé kismértékben csökkent, az összesített érték pedig 62 fővel nőtt. Azt hiszem, örülnénk, ha ma ekkora lenne a falu lélekszáma!...

Ezután nézzük a családi állapot szerinti megoszlást:

1900_családiállapot.JPG

A törvényesen elvált kategória meglehetősen ritka volt, hiszen a polgári anyakönyvezést csak pár évvel azelőtt vezették be, a keresztény felekezeteknél pedig egyházilag lehetetlen (volt) a válás. 

Most következzék az anyanyelv szerinti összetétel, a magyar nyelv ismerete és az írni-olvasni tudás:

nyelv.JPG

Míg Püspöki színmagyar község volt, addig Szenttamáson 1 tót (mai szóval: szlovák), Molnáriban pedig néhány német és horvát anyanyelvű lakos is élt. Közülük összesen 6 fő nem beszélt magyarul. Az analfabétizmus aránya 27 % volt.

vallás.JPG

Vagyis mintegy 4/5-ös katolikus többség mellett jelentős volt az evangélikusok aránya, továbbá 20 zsidó és 8 református vallású színesítette a palettát.

A felmérésben a házak anyagára, lefedésének módjára is rákérdeztek, ami érdekes mutatója a falu fejlettségének, az emberek életkörülményeinek:

házak.JPG

A házak száma néggyel nőtt 10 év alatt. Ezek abszolút többsége még vályogból vagy sárból, alapozás nélkül készült, arányaiban Püspökiben volt ebből a típusból a legtöbb. Fából vagy más anyagból is épültek még házak. A fedőanyag zömmel nád vagy zsúpszalma volt, de Püspökiben 2 fazsindelyes ház is állt még.

Ha a népességet elosztjuk a házak számával, megkapjuk a népsűrűséget. Ez a 3 falu átlagában 7 főt jelentett lakóházanként!

Forrás: A Magyar Korona országai 1900. évi népszámlálásának főbb demográfiai eredményei. Pesti Könyvnyomda-Részvénytársaság, Budapest, 1902. 20-23. o.

Felhívás!

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából szeretném összegyűjteni Püspökmolnári I. világháborús katonáinak portréit, egyéb dokumentumait (katonakönyv, levelek a frontról, egyéb iratok, tárgyak, stb.), kellő mennyiségű anyag esetén kiállítás céljából. Akinek van ilyen a birtokában (illetve tud olyanról, akinek van ilyen a birtokában), kérem, értesítsen! (Nem csak a hősi halottak, hanem a háborút túlélő katonák is érdekelnek!)
Személyesen vagy e-mailben egyaránt várom a megkereséseket! Előre is köszönöm!
E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.02.12. 08:00 Szólj hozzá!

Címkék: népszámlálás püspöki szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr285793847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása