Püspöki és Szenttamás 1857-es térképének bemutatása után most vegyük szemügyre Molnári korabeli térképét! Ez is egy nagyobb, a külterületet is ábrázoló kataszteri térkép egy részlete.

2013-01-18 13.46.20.jpg

Az itt ábrázolt terület 4 szelvény találkozásánál fekszik, ezek összeillesztése azonban nem ad pontos, egybefüggő képet. (Egy ilyen elcsúszás a kép jobb szélén, a mai Úttörő utcánál látszik. Emellett látható a régi molnári temető.)

A színek itt is ugyanazokat az objektumokat jelölik, mint a másik két térkép esetén: a rózsaszín a házakat, a sárga a pajtákat, a sötétzöld a kerteket, a világoszöld pedig a szántókat. Pajtát nem minden háznál látunk, pl. az ábrázolt terület délnyugati (a kép bal alsó) sarkában sem. A kék szín a vízfelület színe; egy ilyennel ábrázolt tavacskát látunk jobboldalt alul.

A kép felső részén húzódik a mai Kossuth utca, észak-déli irányban pedig a mai Petőfi utca, a korabeli Molnári főutcája, amiből kelet felé ágazik ki a mai Dózsa utca (amit Kőhegynek is mondanak). Ennek azonban csak a déli és a nyugati felén voltak házak, a térré szélesedő terület északi felén nem. A mai Úttörő utca területén sem álltak akkor még házak.

A falu legészakibb részén, a mai Kossuth utca és a gyanói út sarkán helyezkedett el a korabeli kocsmaépület, átellenben pedig az uradalmi kovácsműhely (fotóját lásd itt), tőle délre pedig a régi intézői lakás. A falu nagy részét Festetics György itteni kastélyának kertje foglalta el.

A szántóföldek tulajdonosainak neve a térképen jól olvasható (még ezen a kis képen is). A mai Petőfi és Úttörő utca között, a Kossuth utcával párhuzamosan északról dél felé az alábbi személyek parcellái sorakoztak: Varga György, Varga József, Varga Gábor (Szenttamás), Bakó István, Bakó József, Bakó István. A mai Dózsa utca déli házsorát pedig egy Festetics György tulajdonában lévő parcella szakítja meg.

Kastélyudvar_1857.jpg

A kastélyudvar közeli képe. Alul a mai Petőfi utca, jobbra a mai Kossuth utca, a jobb sarokban pedig az egykori kocsmaépület. A kastélyudvar épületeinek és kertjének alaprajza jól kivehető. Az 57. számú ház a ma is álló egykori intézői lakás, ettől jobbra (északra) pedig a cselédház látható. Az 55. és 56. számú házak ma már nem állnak.

E térkép hátulján is olvasható az "Adóhivatal Vasvár" felirat. A területet bejárta és az adatokat felvette: Safarovitz Wenzel 4. osztályú mérnök, szerkesztette: Gfell Ferenc 2. osztályú segéd. A térkép eredetije a Vas Megyei Levéltárban található K 210 jelzet alatt.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2013.01.18. 16:10 Szólj hozzá!

Címkék: térkép kastély molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr285025574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása