A mai bejegyzésben az egykori Püspöki község belterületi térképét mutatom be. Ez része annak a térképnek, amely 1857-ben készült, és az egész község területét (tehát a külterületet is) ábrázolja.

Püspöki_belterület.jpg

Jól látszik, hogy a másfél évszázaddal ezelőtti Püspöki belterülete csak a temetőig tartott, onnan tovább nyugat felé parcellák sorakoztak. Ezeknek egyébként (az egész térképen) fel van tüntetve a tulajdonosa is, így jól összeállítható belőle az egyes családok földjeinek elhelyezkedése.

A faluból kivezető utakat barnával, a lakóépületeket rózsaszínnel, a gazdasági épületeket (pajtákat) sárgával jelölte a szerkesztő. Az agrárgazdálkodásnak megfelelően pajtából szinte minden telken találunk egyet, ahogy a sötétzölddel jelölt kiskertekből is. A község tulajdonát képező földeket világoszölddel jelölték, ilyeneket a kép jobb és bal szélén találunk, a kocsma is ilyen községi telken állt. A püspöki haranglábat jelölő kis négyzetet az utca közepe táján találjuk.

Néhány érdekesség is szembe tűnik. Így pl. az 1. számú telken (ma ez a Kossuth u. 157.) két, sarkaival majdnem összeérő épületet láthatunk, de hasonlóan érdekes a község keleti szélének elrendezése is.

A térkép hátulján az Adóhivatal Vasvár felirat olvasható, vagyis eredetileg számukra készült. Itt megtaláljuk a készítők neveit is. Eszerint a feltérképezett területet bejárta és felvette: Förchtgott Vincze 4. osztályú mérnök, szerkesztette: Pribil Ferenc 2. osztályú segéd, majd legvégül Püspöki részéről „jóváhagyta Sipos János elöljáró, Bíró Ferentz esküdt és Szanyi István jegyző” (Püspöki pecsétjével) és egy olvashatatlan aláírás (valószínűleg német név).

A térkép eredetije a Vas Megyei Levéltárban K 211 jelzet alatt található.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! A blog facebook-oldalára összegyűjtve felkerültek a községünkhöz köthető híres emberek portréi, a közeljövőben pedig további képeket teszek fel. Érdemes tehát csatlakozni!

Szerző: kugi  2012.12.17. 08:05 Szólj hozzá!

Címkék: térkép püspöki

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr664968982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása