A képeim közt keresgélve ráakadtam egy jó 10 éves fotóra a püspöki falurészen álló haranglábról, így most erről írok röviden. Valószínűleg ez az utolsó „akkor és most” bejegyzés, mivel a falu középületeit már mind sorra vettem. A bejegyzés a jobb oldali kép alatti „tovább” gombra kattintva folytatódik.

HL2_szerk.jpg HL2_mai.jpg

A harangláb történetének ismertetése kapcsán nehéz dolgom van, mivel építésének ideje nem ismert. Míg a molnári haranglábnak az alapítólevele is fennmaradt, a szenttamási haranglábon pedig jól látható az építés éve, itt semmi ilyesmit nem ismerünk. Se a plébánia gazdag iratanyagai között nincs róla feljegyzés, se felirat nem mutatja az állítás évét. Nézzük, mit tudunk meg a koráról a régi térképek alapján!

Marsigli térképén Püspökinél látunk ugyan egy magasabb, toronyszerű építményt, azonban a térképen számos nyilvánvaló pontatlanság van, így ez nem ad támpontot a haranglábat illetően sem. A 18. század második felében készült első katonai felmérés térképén is látunk Püspökiben egy harangtornyot, de ez a térkép sem alaprajz-hű. Az első, alaprajzokat pontosan ábrázoló térképek a 19. század közepén készült kataszteri térképlapok. Püspöki 1857-es ábrázolásán – ahol minden lakóházat és melléképületet pontosan ábrázoltak – jól látható a harangtorony négyzet formájú alaprajza. Vagyis ekkortól már biztosan állt itt harangláb!

Végül egy érdekes adalék. A Vas megye földrajzi nevei c. könyv (Szombathely, 1982.) 513. oldalán ez a falucsúfoló olvasható Püspökiről: "A püspökiek körülárkolták a falut, hogy a harangszót ne hallják meg a szomszéd falvakban, mert náluk volt először harang..." Ez pedig akár igazolhatja is a legrégebbi térképi ábrázolásokat.

Az összes „akkor és most” bejegyzés összegyűjtve itt olvasható.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

A blog írása húsvéthétfőn szünetel, legközelebb 2012. április 11-én folytatom. Minden kedves olvasónak kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Frissítés - 2014. április 29.:2014-04-28 16.35.57.jpg

Bár a püspökmolnári lakosok tudnak róla, de a nem helybeli Olvasóim kedvéért frissítem a bejegyzést.

2013 során ugyanis - a községből elszármazott Kiss Imre kőműves-mester és kollégái jóvoltából - megújult a harangláb épülete (lásd jobbra). Új vakolást, színezést és tetőzetet kapott, a lábazathoz körbe pedig kavicságy került, megkönnyítendő a csapadékvíz elvszivárgását, ill. megakadályozandó a későbbi felvizesedést.

Az ablakokra kereszttel díszített rács került, mely megakadályozza, hogy a madarak bepiszkítsák a haranglábban függő harangot. (A harangról, ill. a felállványozott haranglábról ebben a bejegyzésben közöltem képeket.)

A harangláb mellett álló Mária-szobor szintén megújult, ez közelebbről itt tekinthető meg.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.04.06. 10:55 Szólj hozzá!

Címkék: kép püspöki akkor és most harangláb püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr584367282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása