S7303590.JPGA múlt héten bemutatott Piry-féle kereszttől tovább haladva kelet felé, a püspöki harangláb mellett egy Szűz Mária-szobrot találunk, mely a vallási jellegű kőszobrok közül a legfiatalabb. De még így is 113 éves… A szenttamási plébánia iratai között megtaláljuk a szobor fenntartására tett alapítvány iratait. Az alábbiakban ezt ismertetem.

A dokumentum – hasonlóan a Piry-féle keresztéhez – szintén egy igazolás, amit a „Szttamási r. k. anyaegyház papi és világi gondnokai”, azaz  Legáth Kálmán apátplébános, Babós Mihály és Marton József templomgondnok adott ki. Ebben igazolják, hogy „özv. Piri Jánosné szül. Borsos Anna, püspöki-i lakos Püspöki községben Magyarország Patronájának  tiszteletére kőből egy Szűz Mária szobrot emeltetett, és ennek fentartására örök alapítványképen 100 azaz egyszáz koronát letett.” Megfogadják, hogy amíg az összeg tart, addig – az egyház szabályainak figyelembe vétele mellett – az alapító szándékának eleget fognak tenni. Az 1899. május 14-én kelt iratot hármójukon kívül az adományozó özv. Piri Jánosné Borsos Anna is aláírta, majd a plébánia ovális pecsétjével hitelesítették. Az okiratot egy eredeti és két másolati példányban, az eredeti példányt 1 koronás illetékbélyeggel ellátva, a másolati példányokat bélyeg nélkül állították ki. Hidassy Kornél szombathelyi megyéspüspök az alapítást már másnap jóváhagyta, amiről az irat alján aláírása és pecsétje tanúskodik.

Az alapító okirathoz mellékelt levélben Kornél püspök külön is értesíti az apátplébánost, hogy az alapítást jóváhagyta, egyúttal felhatalmazza Legáth Kálmánt, hogy a szobrot megáldja.

A szobor talapzatán lévő felirat sajnos szinte teljesen elpusztult az idők során, pár éve is már csak ezt a töredéket tudtam belőle elolvasni:

S7303586_1.JPGBoldogságos Szűz Mária

Magyarok Nagyasszonya

Ki ………………………

………………………….

Piri Jánosné

szül. Borsos Anna

……….I….o…...

A szobor talapzatát növényi ornamentika díszíti (lásd jobbra), faragása ügyes kezekre vall. Máriát fiatal lányos arccal ábrázolja, fején a Szent Koronával. A Szűzanya bal karjában a gyermek Jézust tartja, aki szintén koronát visel, bal kezében országalmát tart. Mindkét alak hullámos hajú, ruhájuk dúsan redőzött. A szobrot évtizedekig fakerítés övezte, amit a közelmúltban elbontottak.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Frissítés - 2014. április 29.:

Bár a püspökmolnári lakosok számára nem újdonság, de a máshol élő tisztelt Olvasók talán még nem értesültek róla, hogy 2013-14 folyamán megújult a községünkben álló Mária-szobor. Király Lajos helybeli kőműves mester újrafestette az alkotást, és stabil talapzatot is készített hozzá. A szobor köré Balikó Mihály helybeli vállalkozó jóvoltából díszes vaskerítés került. Király Lajos - az eredeti blogbejegyzés szövegét is felhasználva - újra írta a feliratot is (igaz, ennek tagolása eltér az eredetitől, a dátum pedig nem a szoborállítás, hanem az alapítvány létrehozásának napja). 

Ebben a felújítás utáni állapotban a szobor méltó dísze a püspöki falurésznek:


2014-04-28 16.34.37.jpg2014-04-28 16.35.00.jpg

A Mária-szobor melletti harangláb szintén megújult, ez itt tekinthető meg.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.05.25. 08:36 Szólj hozzá!

Címkék: kép püspöki egyháztörténet kőszobor

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr624543970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása