A községi önkormányzat jóvoltából, Kiss Imre kőműves mester brigádja által zajlik a püspöki falurészen lévő harangláb felújítása. Ez ritka lehetőséget teremtett arra, hogy az állványzatra felkérezkedve a harangot közelebbről szemügyre vegyem, és ennek eredményét megosszam a Tisztelt Olvasókkal.

A haranglábban függő harangról ugyanis eddig semmilyen információm nem volt. Sem levéltári kutatás során, sem a plébánia iratai között, sem újságcikkben nem akadtam semmilyen rá vonatkozó adatra. A harangláb építési ideje sem ismert. A (madárürüléktől megtisztított) harang azonban számtalan érdekes adattal szolgált. Lássuk!

PH_alulnézet.jpg

Alulnézeti kép. A harang alsó peremének átmérője 54 cm.

PH_nyugat.jpg

A harang legérdekesebb része a nyugatra néző oldala. Itt ugyanis - a megfeszített Krisztus képe mellett - a RABO PÜSPÖKI felirat olvasható, ami egyértelműen jelzi a harang rendeltetési helyét. A Rábára utaló szócska ugyanakkor meglepően érdekes, és nem annyira az o betűs RABO alak, hanem inkább az előtag-szerepe miatt (ugyanis csak 1907-től hívták a falut Rábapüspökinek, ez pedig annál közel egy évszázaddal idősebb.)

A harang felső részén vonalkázott négyzetes díszítést találunk, alatta pedig egy latin szöveg fut körbe: "FUDIT ME ANDREAS HÆLLER SABARIÆ ANNO 1822." Azaz: öntött engem Andreas Hæller (Haeller András) Szombathelyen 1822-ben. (Az æ karakter az a és az e összevonása a korabeli latinban, főleg helytakarékossági okból.) (Haeller egy szombathelyi öntőmester volt, az Interneten egy nagygeresdi harangjáról van adat, ami szintén 1822-ben készült.)

E felirat alatt pedig egy indás-leveles, növényi ornamentikás díszítés található. A harang 4 oldalán 1-1 (valószínűleg vallási témájú kép) van, de a keresztre feszített Krisztus képén kívül a többit nem tudtam felismerni.

PH_dél.jpg

A harang déli oldala Andreas Haeller nevével.

PH_kelet.jpg

A harang keleti oldalán talán egy apostol vagy egy szent képe látható. Alatta a kongatástól az évszázadok alatt kicsorbult harangperem.

PH_észak.jpg

A harang északi oldala az "ANNO 1822" felirattal és egy másik képpel.

PHarangláb.jpg

A lecsupaszított és felállványozott harangláb. Jól látszanak a bolthajtásos megoldások és a kétosztatú szerkezet. A harangláb tetejét lépcsőzetesen elrendezett tégla alkotja, amit habarccsal pucoltak be.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2013.10.18. 19:00 Szólj hozzá!

Címkék: kép püspöki egyháztörténet harangláb

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr185581288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása