Az 1921. évi LIII. törvénycikk, a testnevelési törvény értelmében minden olyan 12 és 21 év közötti magyar fiatal (fiú), aki nem járt iskolába (ahol is kötelező volt a testnevelés), köteles volt hetente egy bizonyos óraszámot gimnasztikai gyakorlatokkal tölteni. Ez a törvény fektette le az alapjait a leventemozgalomnak, amely a Honvédelmi Minisztérium irányításával a katonai előképzést szolgálta (kijátszva ezzel a trianoni békeszerződés katonai korlátozásait). Ennek alapján jöttek létre országszerte a levente egyesületek, amelyek a testnevelés mellett nagy hangsúlyt fektettek a fegyelemre és a valláserkölcsi nevelésre is.

Az alábbiakban a községünkben működő Levente Egyesület megalakulását mutatom be:

ra_baszenttama_si_levente_egyesu_let_alakula_si_jegyzo_ko_nyv_1a.jpg

ra_baszenttama_si_levente_egyesu_let_alakula_si_jegyzo_ko_nyv_1b.jpgra_baszenttama_si_levente_egyesu_let_alakula_si_jegyzo_ko_nyv_2.jpg

Forrás: Vas Megyei Levéltár IV. 440. 14. doboz

A leventemozgalomról Holpert István plébános is megemlékezett a naplójában, amiről itt írtam. A leventék egy 1941-es újságcikkben is szerepeltek már itt a blogon. Rigó Zsigmond apátplébánosról legutóbb itt írtam, Sely Gyula portréját itt mutattam be, Horváth József egyesületi jegyzői tevékenységét pedig már itt megemlítettem.

Akinek van fotója az egyesület tevékenységéről vagy tagjairól, kérem, juttassa el hozzám!

 

További - korábban már bemutatott -  egyesületek a két világháború közti korszakból:

A Rábamolnári Polgári Lövészegyesület

A Püspöktamási Gazdakör

A Püspöktamási KALOT-szervezet

 

Korábban létrejött egyesületek községünkből:

A szenttamási dalárda

Az önkéntes tűzoltó egyesület

A Rábapüspöki Gazdakör

 

>>> Az előző poszt: Légifotó Püspökmolnáriról 1972-ből <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2022.02.28. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: egyesület névsor rábamolnári rábapüspöki rábaszenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr1817766514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása