1935-ben jött létre a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyesületek Országos Titkársága (KALOT), amely a földművesek és földmunkások legényegyleteit vagyoni helyzetre és vallásfelekezetre való tekintet nélkül összefogó országos szervezet volt. Célja a krisztusibb ember, a műveltebb falu, az életerős nép érdekében az agrárifjúság szellemi, anyagi támogatása, összefogása és érdekvédelme. 1938-ban vált önálló legényegyletté, ekkor a Titkárság helyett a Testület nevet vette fel. Emblémája: pajzs alakú, fehér mezőben piros kard formájú kereszt, melyet aranyszínű búzakalász font át. Az országban több ezer helyi szervezete jött létre a '30-40-es években. A központ folyóiratokat és könyveket adott ki, a helyi szervezeteket színdarabokkal, előadások anyagával látta el, lelkigyakorlatokat szervezett. A szervezet akadályozta a nyilasok előre törését, ezért 1944. október 15. után üldözték a vezetőit. A KALOT-ot 1946 nyarán Rajk László belügyminiszter betiltotta. (Női párja a KALÁSZ volt, azaz: a Katolikus Leánykörök Szövetsége, mely 1935-től 1946-ig működött.)

Püspöktamásiban viszonylag későn, 1941. március 15-én alakult meg a helyi szervezet 23 alapító taggal (ebből 13 rábamolnári lakos volt). Az alapító közgyűlésen egyhangúlag elfogadták a központilag kibocsátott alapszabály-mintát, és kimondták csatlakozásukat. Ezután megválasztották a vezetőséget, mely az alábbi tagokból állt:

PT_KALOT 1.jpg

A szervezet alapító tagjainak névsora:

PT KALOT 3.jpg

A szervezet konkrét működésének dokumentumaira egyelőre nem találtam rá, de több helyi idős ember bizonyára tud erről információval szolgálni.

Évszám nélkül_02.jpgEgy fotó a '40-es évekből: katolikus lányok és legények Pungor Imre tanítóval és feleségével, Sütő Mária tanítónővel. A zászlón jól látszik a szervezet emblémája. (Pungorné az 1920-48 között működő, a gyerekek és fiatalok valláserkölcsi és hazafias nevelését elmélyítő Szívgárda helyi vezetője volt.) Pungorné mögött balról (tehát a jobb válla fölött) apai nagyanyám, Piri Mária arca látható. Balról az első sorban a második Szilassy Jánosné (Juci néni), a jobb oldalon pedig a második szemüveges a nővére,  Sütő Mihályné született Piri Emília. (Aki a képen felismeri valamelyik családtagját, kérem, írja meg!)

Az alakuló közgyűlés dokumentumai fellelhetők a Vas Megyei Levéltárban.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2013.01.30. 08:50 Szólj hozzá!

Címkék: kép személyes egyesület névsor egyháztörténet püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr505046043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása