A mai - a szokottnál rövidebb - bejegyzésben egy régi parasztházat mutatok be. A Néptanítók Lapja 60. évfolyamának 1930. november 2-án megjelent számában a 25. oldalon találtam ezt a fotót:

fahaz_pt.jpg

A képek kollázsszerűen vannak összerakva az oldalon, a jobb alsó sarokban látható tető nem ehhez a házhoz tartozik.

A képhez tartozó leírás mindössze ennyi: "Vasmegyei faház (Püspöktamási)". A képeket Kogutowicz Károly: Dunántúl és Kisalföld : írásban és képben c. munkájából tallózta a lap.

Megnéztem a könyvet is, hátha ott több információt találok, de csak ennyi áll benne: "Faboronás ház (Rábatamási)". Rábatamási egyébként Csorna és Kapuvár között fekszik... Hogy melyik településnév a tévedés, és melyik a valós, azt ma már nehezen lehet kideríteni. (Egyébként a könyv egy "pitvaros ház" képét is közli Rábatamásiból. Lehet, hogy az is Püspöktamásiból való?)

Községünk mellett szól az, hogy a fenti ház nagyon hasonlít az ebben a bejegyzésben lévő utolsó fotóra: mintha ugyanazt az épületet látnánk. (Igaz, ugyanilyen ház állhatott akár a másik faluban is).

A kedves Olvasók mit gondolnak erről?

Sejti valaki, hogy hol állhatott a ház? Ha Püspöktamásiban, akkor annak a püspöki vagy szenttamási részén? Hozzászólásban várom az ötleteket!

Ha Önnek is van információja a saját házuk történetéről, és egy-két régi fotója is akad hozzá, kérem, értesítsen! Közzétenném a blogon, hogy mások is megismerhessék!

A sorozat eddigi bejegyzései:

Régi parasztházak 1.

Régi parasztházak 2.

Régi parasztházak 3.

Régi parasztházak 4.

Régi parasztházak 5.

Régi parasztházak 6.

Telekvásárlási szerződés 1923-ból, ház 1925-ből

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2016.11.09. 08:04 Szólj hozzá!

Címkék: kép ház püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr1811942343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása