A mai bejegyzésben a Dózsa utca 24. számú ház régi fotóit mutatom be olvasónk, Horváth József jóvoltából.

Az első fénykép az épületről:

dozsa_utcai_regi_haz.jpg

dozsa_utcai_regi_haz_udvara.jpgA fenti kép valamikor 1945 előtt készült. A még zsúptetős házat látjuk félig oldalról. A három személy közül a középső Csejtey Ilona (Horváth József feleségének a nagynénje), mellette két oldalról pedig osztrák cserediákok láthatóak (emiatt valószínűleg még 1938 előtt készülhetett a fotó.)

Olvasónk elmondása szerint a ház a 19-20. század fordulója körül épült, de a mestergerendába vésett évszámról nincs tudomása.

A ház 1945 és 1950 között zsúptető helyett cseréptetőt kapott, továbbá átépítésekre is sor került: a falakat magasították, erősítették, az ablakokat is átalakították.  

Alaprajzilag azonban nem változott meg a ház: a bejárat a konyhába vezetett, onnan balra nyílt a nagyszoba, jobbra pedig a kisszoba. Utána következett a kamra a padlásfeljáróval, végül pedig az istálló. Hátul hozzáépítve fából a pajta és a faház.

Balról a házat udvar felől fotózva látjuk, az előtérben kapirgáló tyúkokkal.

 

Az utolsó kép szintén a Dózsa utca 24. szám alatti házat ábrázolja, már az átalakítás után, talán a '60-70-es évekből:

dozsa_utca_24.jpg

Köszönöm Horváth Józsefnek, hogy a képeket rendelkezésemre bocsátotta!

Ha Önnek is van információja a saját házuk történetéről, és egy-két régi fotója is akad hozzá, kérem, értesítsen! Közzétenném a blogon, hogy mások is megismerhessék!

A sorozat eddigi bejegyzései:

Régi parasztházak 1.

Régi parasztházak 2.

Régi parasztházak 3.

Régi parasztházak 4.

Régi parasztházak 5.

Telekvásárlási szerződés 1923-ból, ház 1925-ből

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2016.04.08. 07:48 Szólj hozzá!

Címkék: kép ház néprajz püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr668574908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása