Egy régi bejegyzésben közzétettem egy fotót egy parasztházról, amit akkor (és még utána jó sokáig) nem tudtam beazonosítani. Erről a képről van szó:

Parasztház4.jpg

Olvasóink, Gosztonyi Edéné (Horváth Anna), majd Molnár István és Horváth József azonban ráismertek: a ház a Kőhegyen, a Dózsa Gy. u. 15. alatt állt egykoron. A háztól balra gémeskutat látunk, mögötte pedig az istálló és a pajta állt. A kép jobb szélén a régi molnári tejcsarnok épülete látható.

Az uraktól további 3 fényképet is kaptam a régi házukról és udvaráról, melyeket itt bemutatok:

dozsa_u_15_1.jpg

dozsa_u_15_2.jpg

dozsa_u_15_3.jpg

Az udvaron, a vadgesztenyefa mellett az 1911-ben Rábamolnáriban született id. Horváth József látható.

A Savaria Múzeum Néprajzi Kézirattárában (NK-427 szám alatt) fennmaradt egy adatfelvétel a házról. A felvétel ideje: 1964. július 26., adatgyűjtők: Dorner Mária, Bárdosi János. Eszerint a ház jellemzői:

2015-12-01_10_08_25.jpg

2015-12-01_10_09_51.jpgA ház alaprajza balra látható. (Mivel sajnos rossz minőségű a kép, ezért ide írom a felülről lefelé olvasható helyiségneveket: szoba, konyha (benne: kemence), kamra, kamra, bal oldalt alul pedig: tyúkól). A bal oldali szaggatott vonal a tető szélét jelöli, tehát a faltól eddig a vonalig terjedt egy keskeny kis tornác.

Az adatlapon az alábbi megjegyzés is olvasható: Népi műemlékjellegű épületként védelemre javasoljuk. (Erre azonban nem került sor.)

Molnár István elmondása szerint az egyik kamrában a szemestermény tárolására szolgáló hombár állt, a másikban pedig a krumplit tartották. A padláson elől takarmányt tároltak, a hátsó részét pedig tyúkólnak használták. Az udvaron az alábbi melléképületek álltak: istálló, pajta "pelvakutyóval", továbbá egy gémeskút.

A ház 1983-ig állt, amikor leégett. 

Molnár Istvánnak és Horváth Józsefnek köszönöm a képeket és az információkat!

Ha Önnek is van néhány fotója a régi házukról (hozzá pedig személyes emléke, története is), amit szívesen megosztana másokkal, kérem, küldje el nekem! Címem: kugiblogja@gmail.com 

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2016.01.22. 07:57 4 komment

Címkék: kép ház néprajz püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr288284434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy imola 2016.01.22. 13:43:21

Ha jól számolok, 1864-ben épült, 1983-ban ll9 éves volt. Kár, hogy nem vették műemlékvédelem alá, igazi, jellegzetes parasztház volt. /Vályog, zsindely és 119 évig fennállt...! Tudjuk, hogy meddig lakták? Köstönöm, üdv: Imola

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.01.22. 16:52:34

@nagy imola: Úgy tudom, az utolsó pár évben már nem lakták. (Amúgy a leírásban szereplő "kb. 100 év" szerintem csak erős becslés, könnyen előfordulhat 10-20 évnyi tévedés bármelyik irányba.)
Szerintem a zsúptetőt biztosan többször javították, talán cserélték is, főleg viharos szelek után. De a jól összedolgozott tömésfal simán kibír egy évszázadot. Igazán kár, hogy már nem áll... :(
Üdv: Gábor

nagy imola 2016.01.22. 19:02:19

Igen kár! Szeretem a régi parasztházakat, a zsúptető külön ritka ma már, talán néhány még akad, annyira jellemzői a régi parasztházaknak, mint az udvari kút, vagy a tornác. Köszönöm a válaszodat, további munkádhoz sok sikert kívánok. Üdv: Imola

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.01.24. 10:29:19

@nagy imola: Valóban ritka ma már a zsúptető... Errefelé, a Dunántúlon csak a Balaton-felvidéken van pár helyen (Tihany, Tapolca), aztán csak a falumúzeumokban... Köszönöm a jókívánságot és a kommenteket! További szép napot! Üdv: Gábor
süti beállítások módosítása