Kedves Olvasók! Mielőtt a mai témára rátérnék, szeretném megismerni a véleményüket a blogról. Ehhez készítettem egy kérdőívet, aminek a kitöltése alig 2 percet vesz igénybe. Kérem, szánjanak rá egy kis időt! A kérdőív itt érhető el.

És akkor térjünk a tárgyra: folytatva a 219. bejegyzésben megkezdett sort, ezúttal is régi püspökmolnári házakról teszek közzé képeket. Elsőként lássuk egy "klasszicista jellegű, oszlopokkal felosztott vakolatdíszes lakóház homlokzatát" Püspöktamásiból, az 1930-as évekből (Forrás: Vas megye népművészete. c. könyv, Szombathely 1996.)

2012-08-31 15.44.55.jpg

A következő parasztház 1832-ben épült. A fotóját évekkel ezelőtt az egykori lakója, Sipos Józsefné, Irén néni bocsátotta rendelkezésemre:

1832-es parasztház.jpg

Az alábbi fotón pedig Kovács Károly és felesége, Mariska néni látható - a háttérben pedig egy zsúptetős parasztház. A fotót Sziffer Tamás bocsátotta rendelkezésemre.

Parasztház.jpg

A következő képen egy be nem azonosított helyen álló parasztház látható:

Frissítés - 2016.01.18.:

Az alábbi képen látható házat olvasónk, Gosztonyi Edéné (Horváth Anna) felismerte, amit Molnár István és Horváth József is megerősített: a ház a Kőhegyen, a Dózsa utca 15. szám alatt állt. További 3 képet is kaptam tőlük, amit jan. 22-én (pénteken) közzé fogok tenni. Köszönöm az információkat!

Parasztház4.jpg

Végül egy családi fotó. A Kossuth utca 126. udvarán kb. 1957-ben készült ez a kép - a háttérben a régi házzal. A körtefa lombja alatt a Piri-család: a padon balról ül az 1977-ben elhunyt dédanyám (apai nagyanyám nagynénje, egyben nevelőanyja) Piri Jánosné szül. Szalai Anna, mellette a kalapos kissrác édesapám, az 1950-ben született Kuglics József, mellette dédapám, az 1970-ben meghalt Piri János, a pad jobb szélén pedig apai nagyapám, Kuglics László ül. Nagyapám és dédapám mögött apai nagyanyám, Piri (született Szalai) Mária áll. A hátsó sor bal szélén nagyanyám unokatestvére, néhai Szalai Lajos áll (akit Gergő Öcsi néven ismertünk). A többiek távoli rokonok.

Piri-család.jpg

Ha valaki felismeri valamelyik általam nem ismert házat, kérem, jelezze nekem kommentben itt a blogon, vagy facebookon, vagy a kugiblogja@gmail.com címre küldött e-mailben! Ugyanide várok - közzétételre - fotókat régi püspökmolnári parasztházakról, ill. minden más, a községünk történetéhez kapcsolódó képet, iratot.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! És a kérdőívet se feledd! :)

Szerző: kugi  2013.03.04. 08:39 Szólj hozzá!

Címkék: kép ház néprajz püspökmolnári püspöktamási

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr345110860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása