Kb. 8-10 évvel ezelőtt kaptam egy fotót az azóta már elhunyt Sipos Józsefné, Irén nénitől, ami az ő 1832-ben épült régi parasztházukat ábrázolta. (Ebben a bejegyzésben már bemutattam a képet.) A ház építési idejét a mestergerenda felirata igazolta. Irén néni szerint lebontásakor a falu legrégebben épült háza volt. A Savaria Múzeum néprajzi gyűjteményében részletes leírást is találhatunk több püspökmolnári épületről, így erről a házról is. A mai bejegyzésben e ház adatait mutatom be.

Erről az épületről van szó:

1832-es parasztház.jpg

A ház adatai (1964. aug. 9-én kelt gyűjtés szerint):

 

A leírás forrása: Savaria Múzeum Néprajzi Kézirattára NK-427.

Kapcsolódó bejegyzések:

Novák Gáborné házának bemutatása

Régi parasztházak fotói

A régi plébánia épülete

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2015.12.18. 09:28 Szólj hozzá!

Címkék: ház néprajz püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr398176642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása