Püspöki község 1565-ös, 1571-es,  1577-es és 1592-es összeírásainak bemutatása után nézzük meg, kik és hogyan éltek a faluban 1656-ban! Ebben a szombathelyi vár 1656-os urbáriuma lesz a segítségünkre. Lássuk!

puspoki_regestrata_uc_55_65_1656_1.jpg

Az összeírás első oldala

Az alábbi telkes jobbágyok nevét jegyezték fel: Tóth István, Tóth György, Kis János, Barrabás Pál örökösei, Kis Vazul, nagy György, Tóth György, Kovács Pál, Németh Kristóf, Lendvay Tamás, Szalay István, Ábrahám Márton, Gyervay (v. Gyernay) Mihály, Kis János, Szabó István örökösei, Péchy János, László György, Németh Pál, Kapossy Ádám, Németh András, Forgyán (v. Torgyán?) Márton, Erős János, Pery (v. Pexy?) Márton, Tóth György, Érdek Mihály, László Tamás, (S)Zalay Mátyás, Kapossy János, László Pál, Nagy György, összesen 31 név, ebből 10 fél telkes jobbágy.

Elhagyott jobbágytelkek (mind egész telek): Sánta Ambrus, Erős Márton, Németh György.

Házzal rendelkező zsellér nincsen.

Az urbárium természetesen a jobbágyterhekről is beszámol. Eszerint ezek mértéke az előző évszázadban készült urbáriumok adataival lényegében megegyezik. Szent György napján minden egész telek után 5 dénárt, Mihály-napon pedig egész telkenként 1 forintot adnak a földesúrnak. Karácsonykor 1 hízott disznót, 4 egész telek után pedig 1 kappant és 1 kalácsot adnak.

A robotterhet fuvarozással, szántással, vetéssel, aratással és szénakaszálással teljesítették. Borkimérés évente 2 hordó. Az egyháznak tizedet adnak gabonából, bárányokból és méhekből.

A földesúrnak halastava is volt (az irat "Úr tava" néven említi). 2 makktermő erdőről, "Izthe" és "Onas" (?) erdőről is olvashatunk. Szentiván prédium földjét is a püspöki jobbágyok művelték, haszonbérként 1 hold szántóföld után fél kepe (kereszt) gabonát adtak.

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár Urbaria et Conscriptiones 55/65 1656.: Urbarium oppidi Sabariensis possessio Pispöky

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2015.12.16. 08:56 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság adó mezőgazdaság névsor püspöki szentiván

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr728171774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása