Egy régóta bemutatni tervezett térképet teszek közzé ma: a Kenedics-féle térképet (pontosabban annak e községünk környékét bemutató részletét). A térkép címe: Comitatus Castri Ferrei Iussu Ordinum ichonographice delineatus, röviden magyarul: Vas megye földrajzi térképe, készítette Kenedics József 1785-ben. A vonatkozó részlet így fest:

vas_megye_foldrajzi_terkepe_1785_2_reszlet.jpg

A térkép 2 szelvényből áll, melynek méretei: 66 x 91,5 cm és 32,5 x 91,5 cm. Az eredetije egy rézmetszet, a méretaránya: 130 mm = 8000 ölben van megadva.

A térkép ábrázolja a folyókat és patakokat, az erdőket, a művelt területeket, a névvel is megnevezett településeken pedig a házakat sőt a templomokat is. Az utakat pontozott vonal jelöli, a járáshatárokat pedig vastag szaggatott vonal. Ekkor még nem volt vasvári/hegyháti járás, a mai falu korabeli elődközségei a szombathelyi járáshoz tartoztak, Hídvég pedig a körmendi járáshoz.

Jól látható a postaút által kettészelt Püspöki, az út melletti Sz.Tamás, majd Molnári, melynek területén (a bal felső szegletben) a nagyobb kiterjedésű kastélyudvart látjuk. Szenttamáson pedig a templomot is feltüntette a készítő. Molnáritól északnyugatra megnevezve a kolomposi-major fekszik. (Itt rabolta ki Sobri a számadó juhászt 1835-ben.) Szentiván romjai azonban nincsenek a térképen ábrázolva.

Forrás: Magyar Országos Levéltár Térképtár Helytartótanácsi térképek S 12 Div X No 0010:2, elérhető: http://maps.hungaricana.hu/hu/12626/

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2016.02.29. 09:24 2 komment

Címkék: térkép püspöki szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr158412164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.04.04. 22:42:28

@viski Balas Csanad: Köszönöm! Örülök, hogy tetszik!
A "térkép" címkére kattintva (itt balra van) a többi térképet is megnézheted!
süti beállítások módosítása