1829. március 29-én meghalt Molnári földesúrnője, özvegy Festeticsné, Sallér Judit. (Feltételezett portréját itt közöltem.) Holttestét a szenttamási templom alatti kriptában helyezték végső nyugalomra (videó a kriptáról itt).

Halála után felmérték a hátrahagyott javait, hogy azokat a hagyatéki eljárásban az örökösökre átruházhassák. Nemcsak az ingó és ingatlan vagyont, de a hátrahagyott iratanyagot is összeírták, mint személyes tulajdont. Ebből az összeírásból nézzük meg most a fellelt adósleveleket:

SJ_adós1.jpg

2013-07-09 13.33.00.jpg

Ha kiböngésszük a neveket és a dátumokat, akkor azt láthatjuk, hogy Sallér Judit, ill. a szülei (Sallér István és Motesiczky Judit) által kölcsönadott összegeket igazoló adóslevelek vannak a leltárban, összesen 37 tétel. Az első 1762-ből (!) származik - vajon a 67 évvel korábban felvett summa és kamatai mekkora összeget kóstált 1829-ben?... Az utolsó hitelezés pedig a grófnő halála évéből való; a 600 Ft-ot felvevő Dienes Ferenc volt a grófné fiskálisa, azaz jogi képviselője.

A hitelfelvevők egy része közrendű ember, de a Zsennyén birtokos Békássy és Sennyey (itt: báró Zsenney), ill. a gróf Szapáry-család tagjai is kértek kölcsön a grófnétól. Sőt, még "zsidó irás alatt egy valaki" is szerepel a listán. A legnagyobb összegű kölcsönt három gazdag(nak ismert) arisztokrata vette fel: báró Láng Ignác 20.000, herceg Grassalkovics 65.000, gróf Esterházy Mihály pedig 7.000 Ft-ot - utóbbi kettő "cessio mellett".

A cessio jelentése: lemondás, jogi szempontból: valamely jognak vagy dolognak, követelésnek másra átruházása, átengedése; illetve az erről szóló irat. Hitelügyletnél: olyan, az adós által előre tett nyilatkozat, amely szerint, ha nem tudja a tartozását határidőre törleszteni, akkor valamely vagyontárgyát a hitelező részére átadja, cserébe a törlesztés elmaradásáért hátrányos jogkövetkezmény (azaz: büntetés) nem éri. 

Mindebből látszik, hogy a Sallér-család tagjai - bár nem voltak főnemesek - igen vagyonos nemesi családnak számítottak, akik még a jónevű arisztokratákat is ki tudták segíteni, ha azoknak pénzre volt szükségük...

Forrás: Vas Megyei Levéltár XIII. 50. A Festetics-család iratai 1. doboz III.: Összeírások és becsük 19. Készpénz és irathagyaték

Kapcsolódó bejegyzés: Sallér Judit kincsei

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.06.25. 09:57 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság szenttamás molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr206397045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása