Míg 2013-ban amerikai levéltári forrásokat kutattam fel Püspökmolnári történetéhez, ill. felmásztam a püspöki harangláb állványzatára harangot nézni, addig idén a föld alá néztem le. Régóta érdekel, hogy milyen lehet a szenttamási templomban lévő Sallér-kripta belseje? Milyen állapotban vannak az ott eltemetettek koporsói? Be lehet-e őket azonosítani? Netán valahol látszik-e a középkorban eltemetett Molnári Kelemen győri püspök sírköve?

Egy tavaly decemberi próbálkozás után (Burusán József esperes atya engedélyével) 2014. március 26-án hárman fogtunk neki a kutatásnak: Zágorhidi Czigány Balázs történész, Tóth Gergely operatőr és jómagam. Nem a kripta zárókövét bontottuk fel, hanem "csak" kamerát engedtünk le a szentély északi oldala alatti szellőzőnyíláson. Egy GoPro kamerát használtunk, amihez (hogy jól lássunk odalent) egy 100-as izzót rögzítettünk, ehhez pedig az energiát akkumulátor biztosította. Az egészet egy több részletből összeszerkesztett, csuklós rúd segítségével engedtük le a mélybe. A technikát a szombathelyi Pannonia Pictures filmstúdió biztosította - köszönet érte!

E rövid bevezető után lássuk, mit láttunk a kriptában:

Jól látszik, hogy a kripta vakolt, bár néhány helyen a vakolat (sőt, egy helyen még az oldalfal is) leomlott (pl. 00:20-nál ez látszik). A teteje boltozatos, tengelye észak-dél irányú, azaz a templom tengelyére merőleges. A belső mérete nem túl nagy, nyugat-keleti irányban max. 3 m lehet (figyelembe véve a koporsók méretét). A kripta boltozatát nyugatról (a filemen jobbról) középen megtöri a lépcsőbevágás. A kamera közelében a szellőzőnyíláson behullott faleveleket látjuk (pl. az első másodpercekben). Szerencsére a látványt nem zavarják meg pókhálók, csak kevés van belőlük. A koporsók egymás mellett, Ny-K irányban helyezkednek el. De talán egymásra is rakhatták őket, mert mintha 00:12-nél egy összetörött, a felette lévő által szétnyomott koporsót látnánk. A kamerától számolva a 2. koporsó egy emelvényen van, de hogy abban ki nyugszik, azt sajnos - a rárakódott por miatt - nem lehet elolvasni. A koporsókon a szegecselés jól látszik, sőt az emelvényen lévőn még a szemfedél csipkéje is megmaradt! Bizonyára száraz a levegő a mélyben, amit a pókháló hiánya (vagyis inkább a pókoké) is igazol. A száraz klímát a kripta északi és déli oldalán lévő szellőzőnyílás biztosítja (a déli nyíláson beszűrődő fény 02:10-nél látszik).

A feljegyzések szerint öten nyugszanak itt, de a koporsók számát egyelőre nem sikerült megállapítani. A feljegyzésekben csak felnőttek szerepelnek, de akár gyerekkoporsó is lehet itt. A pontosításhoz a déli szellőzőnyíláson is le kellett volna engedni a technikát, az azonban ott nem fért le...  A kripta északkeleti sarkában (pl. 01:03-nál) egy faragott kő is feltűnik, mely mintha a falba lenne illesztve. Hogy ez középkori püspöksírkő lehet-e, azt egyelőre nem tudjuk.

Az alaposabb szemrevételezés érdekében nézzünk néhány kimerevített képet is a filmből:

kripta.Still003.jpg

A kripta északkeleti sarka. Balról az északi szellőzőnyíláson lehullott levelek, egy lépcsőzetes emelvény (?), a kép tetején pedig mintha egy faragott fehér követ látnánk a falnál (falba illesztve?).

GOPR0004.MP4.Still002.jpg

Az északi szellőzőhöz legközelebbi koporsó, valószínűleg szegecselt felirattal, porosan. A felirat utolsó szava valószínűleg: Sallér. Talán ezt egy másik koporsóra tették rá, ami összenyomódott? Jobbra törmelék a kripta oldalából és a lehullott vakolat.

GOPR0006.MP4.Still001.jpg

Jól látszik a kripta boltozata és szerkezete: jobbról a lépcsőbevágás nyílása, és az alsó három lépcsőfok is látszik. Balra egy kőemelvényen (?) (vagy egy kő szarkofágon?) egy koporsót látunk, amin még a szemfedél csipkéje is megmaradt! Távolabb még egy koporsó, afölött a kripta másik szellőzőnyílása, a szentély déli oldalán.

Bár néhány kérdésre nem kaptunk választ, de láttuk a kripta szerkezetét, állapotát, a koporsókat. Olyan helyre pillantottunk be, ahol - tudomásom szerint - élő ember nem járt Festetics György 1883-as ideiglenes eltemetése óta!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! 

Szerző: kugi  2014.04.04. 08:37 Szólj hozzá!

Címkék: kép templom szenttamás sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr915889044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása