A mai bejegyzésben - miként ebben a korábbiban is - egy vízrajzi térkép egy részletét mutatom be. A teljes térképlap a Rába Molnaszecsőd és Sárvár közötti szakaszának 4 szelvényből álló, erősen hiányos vízrajzi térképe 1803-ból. Az eredetiben fennmaradt, latin és magyar nyelvű munka címe: Mappae Fluvii Arabonis, teljes mérete: 164x110 cm,  méretaránya: 1:28 800. Ennek a községünk környéki részletét mutatom be, mely nemcsak vízrajzi, de némi településtörténeti információval is bír.

1803_3.jpg

A bemutatott részlet a Hídvég-Molnári határtól a Püspöki-Kiszsennye (régiesen: Kis Sennye) határig mutatja be a folyót. A túlparton ezzel szemben Vasvár és Rum határa húzódik, utóbbi község külterülete benyúlt a Püspökivel szembeni szakaszra. (Ennek egy majdani hídépítésnél lesz jelentősége, amiről majd írni fogok.) Az ábrázolt Rába-szakaszon Szenttamásnál és Püspökinél találunk lefűzött holtágat.

Furcsának tűnhet számunkra, hogy a part menti községeket szigetszerűen, az úthálózat nélkül ábrázolta a térkép ismeretlen készítője. A 3 itteni község közül Szenttamás még így sem került fel a szelvényre, aminek a magyarázata a Rábától való nagyobb távolsága lehet. Püspöki párhuzamosan húzódik a Rába folyásirányával, Molnári pedig arra merőlegesen helyezkedik el. Érdekesség, hogy Molnáriból csak a mai Petőfi utca van ábrázolva (az északnyugati oldalán a kastély körüli uradalommal), jóllehet a mai Dózsa utca területén is álltak házak... Ez a térkép pontosságát csökkenti. A molnári folyószakaszon malmot nem ábrázoltak, pedig 1780-ban kettőt is feltüntettek egy akkori térképen.

Az itt bemutatott térkép a Magyar Országos Levéltárban a Helytartótanácsi térképek között az S 12 Div XIII No 0338 jelzet alatt lelhető fel.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről! Ott jelenleg 42 kép is megtekinthető!

Szerző: kugi  2013.07.31. 09:21 Szólj hozzá!

Címkék: térkép püspöki szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr785432856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása