Zeneengedély-kérelmek a Horthy-korszakból

 

Még hónapokkal ezelőtt elhatároztam, hogy a község két világháború közötti egyleteinek tevékenységét a lehető legmélyebben feltárom. Mivel köztudott, hogy ezek az egyletek számos mulatságot rendeztek, ezért kézenfekvő volt, hogy a levéltárban megkeresem az egyesületek kérelmét zenés mulatság tartására. Ezirányú kérelmüket a szervezeteknek a (vasvári) járási szolgabíróhoz kellett benyújtaniuk, melynek a szolgabírói iktatóban nyoma van.

Pechemre azonban csak ott... A beadott engedélykérelmek, illetve a kiadott engedélyek már nem lelhetők fel a Vas Megyei Levéltárban (elvesztek vagy leselejtezték őket). De a beadott kérelmek ténye is fontos a számunkra, hiszen a zenés-táncos szórakozási lehetőségek számáról és az egyletek tevékenységéről ez is elárul valamennyit.

31_1.jpg

Önkéntes tűzoltók egy műkedvelő előadással egybekötött mulatságon a rábamolnári kocsma udvarán 1942-ben 

Elsőként az 1923-as szolgabírói iktatóban van nyoma egyesületi zeneengedély-kérelemnek, utoljára pedig 1938-ból, ugyanis az 1939-40-es évek iktatókönyvei nem maradtak fenn... Lássuk tehát, hogy a két világháború közti korszakból hány ilyen kérelem maradt fenn Püspökmolnári területéről! 

Jól látható, hogy 1924-ben volt a csúcs: 20 (!) mulatság tartására irányuló kérelem érkezett be (az akkori 3 községből: Rábamolnáriból, Rábapüspökiből és Rábaszenttamásról) a szolgabírói hivatalba, és ha mindegyik kérelem zöld utat kapott, akkor az itt élőknek rengeteg zenés-táncos szórakozási lehetőségre nyílott alkalma! (De még a mélypontot jelentő 1933-as és 1936-os év 4-4 mulatsága is több, mint napjainkban!) És ne feledjük: akkor mindegyik községben külön kocsma volt, amely helyszínt tudott biztosítani. 

Lássuk, hogy a fenti engedélykérelmeket mely szervezetek nyújtották be a szolgabíróhoz! (Amely évből ismert a beadás pontos ideje, ott azt is feltüntettem - ebből nagyjából kikövetkeztethető, hogy mely időszakban tervezték a mulatság megtartását.)

1923: Rábapüspöki (csak ennyi szerepel a mutatókönyvben a kérelmezőnél), Rábapüspöki ifjúság (4 alkalommal), Rábamolnári tűzoltó egylet (4 alkalommal), Rábaszenttamási és Püspöki ifjúság, Rábaszenttamási ifjúság (2 alkalom) 

1924: Rábamolnári tűzoltó egyesület (8 alkalommal!), Rábapüspöki ifjúság (7 alkalommal), Rábamolnári ifjúság, Rábaszenttamási ifjúság (4 alkalom)

1925: Rábamolnári tűzoltó egylet (3 alkalommal), Rábapüspöki ifjúság, Rábapüspöki Levente Egylet, Rábaszenttamási ifjúság, Rábapüspöki tűzoltó egylet  (2 alkalommal)

1926: Rábamolnári tűzoltó egylet (4 alkalommal), Rábaszenttamási tűzoltó egylet, Rábapüspöki tűzoltó egylet (2 alkalommal), Rábapüspöki Levente Egylet

1927:  Rábapüspöki tűzoltók (3 alkalommal), Rábapüspöki ifjúság, Rábamolnári tűzoltók (2 alkalommal)

1928: Rábamolnári tűzoltók (2 alkalommal), Rábapüspöki tűzoltók (2 alkalommal), Rábapüspöki leventék

1929: Püspöktamási tűzoltók (ápr. 10., dec. 21.), Püspöktamási levente egylet (szept. 25.), Rábamolnári tűzoltók (jan. 30.), Rábamolnári leventék (okt. 8.)

1930: Püspöktamási tűzoltó egyesület (jan. 29.), Püspöktamási gazdakör (dec. 20.), Rábamolnári tűzoltók (jan. 22., szept. 17., dec. 29.)

1931: Püspöktamási tűzoltó egylet (jan. 26., ápr. 15.), Rábamolnári tűzoltók (febr. 9., okt. 9.), Püspöktamási leventék (szept. 17.), Rábamolnári leventék (ápr. 1.)

1932: Püspöktamási levente egyesület (ápr. 13., okt. 1.),Rábamolnári levente egyesület (márc. 23.), Rábamolnári tűzoltó egylet (szept. 28., dec. 21.)

1933: Püspöktamási tűzoltó egylet (máj. 13.), Püspöktamási levente egyesület (szept. 26.), Rábamolnári tűzoltók (ápr. 11., dec. 21.)

1934: Püspöktamási tűzoltó egylet (jan. 31., aug. 2.), Püspöktamási levente egylet (szept. 15.), Rábamolnári tűzoltó egylet (febr. 7., szept. 26)

1935: Püspöktamási tűzoltók (febr. 21., dec. 17.), Püspöktamási levente egyesület (szept. 17.), Rábamolnári tűzoltók ( jan. 29., okt. 3.)

1936: Püspöktamási tűzoltó egylet (ápr. 1., okt. 13.), Rábamolnári tűzoltók ( jan. 27., dec. 19.)

1937: Püspöktamási tűzoltó egylet (márc. 23., szept. 30.), Püspöktamási gazdakör (dec. 20.), Rábamolnári levente egyesület (jan. 27.), Rábamolnári tűzoltók (márc. 20., szept. 15., dec. 15.)

1938: Püspöktamási tűzoltó egylet (febr. 16., dec. 23.), Püspöktamási leventék (szept. 14.), Rábamolnári leventék (febr. 16.), Rábamolnári frontharcos szövetség (dec. 15.)

A mai Püspökmolnári elődközségeinek összeolvadási folyamatáról ebben és ebben a bejegyzésben írtam, ami magyarázza a fenti névváltozatokat is.

A helyi tűzoltók - két világháború közötti - történetét is feldolgozó könyvem címlapja itt látható, ebben a bejegyzésben pedig két fotó található a korabeli lánglovagokról. A Levente Egyesületről itt írtam, a Püspöktamási Gazdakörről itt, a lövészegyesületről pedig ebben a posztban.

Akinek van fotója valamilyen mulatságról a két háború közti időszakból (vagy még korábbról!), kérem, tudassa velem vagy juttassa el őket hozzám!

Forrás: VaML Vasvári járási szolgabírói hivatal mutatókönyvei IV.431/b/594 - 609. 

 

Ez volt az utolsó februári blogbejegyzés (folytatás márciusban), a magyarázat oka itt olvasható:

Kedves Olvasók! Mivel az elmúlt pár hónapban kevés időm volt kutatni, a korábban összegyűjtött anyagaim pedig egyre fogynak, ezért a blogbejegyzések száma a jövőben sajnos ritkulni fog... Ezen az segíthetne, ha kaphatnék Önöktől/Tőletek a blogon való közlésre régi családi fotókat, iratokat, történeteket. Kérem, járuljanak/járuljatok hozzá ily módon a bejegyzések számának növeléséhez, ezáltal pedig Püspökmolnári - és az itt élők - múltjának feltárásához!

E-mail címem: kugiblogja@gmail.com

 

>>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 90. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2023.02.17. 07:00 Szólj hozzá!

Címkék: kocsma közigazgatás püspöktamási rábamolnári rábapüspöki rábaszenttamás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8918049720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása