106.jpgA mai bejegyzésben egy 1770-es keltezésű iratot ismertetek, ami szerint egy németújvári "vállalkozó" végzi el a cséplést a molnári uradalom területén.

A megbízó fél - Sallér (II.) István földesúr, vagy az uradalom - nem jelenik meg az iraton aláíróként, tehát nem tekinthetjük ténylegesen szerződésnek.

A szöveg - korabeli helyesírással - így szól:

"Én alább megh irtt adom tudtára mindeneknek: Hogy ezen most folyó 1770dik esztendőben megh esett November Holnapnak (azaz: hónapnak - KG) 17dik napján vettem föl Ttes Nzetes és Vzlő (azaz: Tekintetes, Nemzetes és Vitézlő - KG) Jakabházi Sallér István Uramtól Molnári ezen Ttes Vass vármegyei helysighben lévő májorjában (azaz: majorjában - KG) való Tsiplíst (cséplést - KG) eöszvöségessen (azaz: összesen - KG) esztendeigh, az Ttes N. (Nemes - KG) Vármegyének rendelt Limitatioja (azaz: korlátozása, előírása - KG) szerint. Az Ttes Uraságh is tartozik egy héten három nap fizetni (?), értvén mind Téli mind pedigh eőszi (őszi - KG) Tsiplést, ki vivin (azaz: kivéve - KG) egy holnapot, mellyben tartozni fogh kenyirel és itellel (kenyérrel és étellel - KG) ...idealni (olvashatatlan szó - KG). A mint is kötelezem ara magamat, hogy mindenkor tizedmagamal az Tsiplisre megh fogok jelenni föl ... (?) értven az magnak való Tsiplést tartozom el kezdeni Nagy Asszon nap (aug. 15. - KG) után való nap, és ugyan ezen napra kőteleztetem ok vetetlen elöl állani. A többire köteles lészek alkalmatos és szorgalmatos munkásokat magam mellé szerezni, ugy tisztán és igazán Tsipleni. ellenkező esetre, ha hogy általam rendelendő Tsiplő Társaim által vagy magam által is az Ttes Uraságnak valami kár okoztatik, annak megh füzetésére is kötelezem magamat, ugy hogy ha az munkában valami kárra maradas (?) esne, azon okból, hogy tarsaimat elöl nem vehetném azon esetre is az illyes hatra maradásnak megh terétésére (térítésére - KG) köteles lészek. Mind ezen elől számlált conditiókat szentül és igazán megh tartani köteleztetem, és ha vagy egyben vagy masban megem vagy Tarsaim által megh megh masitatnik az Ttes Uraságh eo facto (azzal a ténnyel - KG) huszon eött forintokat rajtam megh vehessen (azaz: tőlem beszedhessen - KG). Actum Molnári die 17a November 1770.

Coram me (előttem - KG) Michaele Takáts mp.            Nimeth Ujvári Lakos

Paithi Mihály X "

mp: manu propria, vagyis saját kezűleg (s.k.)

A helyenként nehezen érthető tartalmú irat szerint az - amúgy írástudatlan - németújvári lakos tizedmagával vállalja a cséplést Molnáriban. A dokumentum a károkozás következményeiről is rendelkezik, ugyanakkor a cséplés díja nem található meg benne, de talán ez a vármegyei "limitatio"-ban rejlik.  

Forrás: MOL P 285 Sallér-család levéltára 7. cs. 46. Molnári 111. oldal. A kép illusztráció, forrása itt

Kapcsolódó bejegyzések:

Molnári földesurai 1767-ben

Cséplés

Aratás és cséplés

 

>>> Az előző poszt: Hetvenöt éve történt 75. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.11.15. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság mezőgazdaság molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr7416755468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása