Péter-Pál napja (jún. 29.) óta országszerte javában zajlik az aratás - ahogy községünk határában is. Ma már ezt nagyfokú gépesítés segíti: a mai kombájnok egyszerre elvégzik az aratás és a cséplés folyamatát. 60-70 évvel ezelőtt azonban községünk területén az aratás még kézi erővel folyt, csak a cséplés zajlott gép bevonásával. Ezeket a mezőgazdasági munkákat idézem fel az alábbi fotók segítségével.

Aratás01.jpg

Aratás02.jpg

masina.jpg

Cséplők.jpg

Az alábbi kép sajnos a feldolgozás (szkennelés) során megsérült, de talán így is érdekes:

szöveg nélkül.jpg

A következő képek 1954-ből valók:

1954aug_01.jpg 1954aug_02.jpg

Kép5.jpg Évszám nélkül_01.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Mezőgazdasági munkákról továbbra is szívesen fogadok Püspökmolnáriban készült fotókat!

Szerző: kugi  2012.07.12. 15:51 2 komment

Címkék: kép mezőgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr714637823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

üregi 2015.03.20. 11:17:27

Ha kifogtak egy kis "rozsdás" rozst, lehetett ám vakarózni!
Bár már csak kaszáltam, kazlaztam, meg a cséplőgépen kévét vágtam és etettem, de jó buli volt. Rengeteget bohóckodtunk. A polyvást mindig sajnálta mindenki, mert csak a mosolya volt más színű szegény feketére porosodott fickónak.
Viszont nem dolgoztunk déltől 3-4 óráig sem a nagy kánikulák idején. Jó, hajnali 3-kor már volt aki pofázott, hogy "Hamarabb is gyühettetök vón'!"

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.03.20. 11:29:14

@üregi: A nagyapámtól sokat hallottam én is a "pelyvások" szenvedéseiről...
Köszönöm ezt a személyes hangvételű kommentet!
süti beállítások módosítása