Két tanulmányom jelent meg a közelmúltban Püspökmolnári múltjáról, melyeket ezúton ajánlok a tisztelt Olvasóim figyelmébe!

A Honismeret c. folyóirat 2021. évi 5. számában jelent meg "A Püspökmolnári Önkéntes Tűzoltó Egyesület vázlatos története" című írásom. A folyóirat 72-78. oldalán található tanulmány a tűzoltó egyesület 130 évéről írt könyvem kivonatos változata. A lap a Honismereti Szövetség folyóirata, megvásárolható és előfizethető a postán, de ez a lapszám itt is elolvasható.

A Vasi Szemle nemrég megjelent 2021. évi 2. számában pedig "A püspöktamási KALOT- és KALÁSZ-szervezetek" című tanulmányom olvasható (191-202. o.). Pár éves fennállása alatt a katolikus legényegylet és lánykör gazdag kulturális életet bonyolított. Az erről szóló írást - a levéltári források és újságcikkek mellett - néhány fotóval és személyes visszaemlékezéssel is tudtam színesíteni.

A mai bejegyzésben Holpert István plébános 1946 novemberi naplóbejegyzéseit ismertetem a plébánia történetéről vezetett Historia domusból. (A "75 éve történt" sorozat előző, 1946 októberi része itt olvasható.) 

Novemberben az alábbi 3 bejegyzést tette az atya:

20171211_142522_1.jpg

A szöveg gépelt változata így szól:

"1946. november 5.

A plébánia nagymákfai erdőjét hivatalosan átadták Nagymákfa községnek, de megvan a remény, hogy hamarosan visszakerül a plébánia tulajdonába. (Az említett nagymákfai erdő még a szenttamási plébániával összekapcsolt molnári apátság 1857-es alapításakor került a plébánia tulajdonába. Erről ebben és ebben a bejegyzésben írtam. Vajon mire alapozta az atya azt a sejtését, hogy az erdő hamarosan visszakerül a plébánia tulajdonába?... - KG)

1946. november 10.

Itthon P. (Pater, azaz: atya - KG) Bártfai Róbert O. Pr. (O. Pr.: domonkos - KG) vasvári káplán fungált, mert én a nagymákfai búcsún szerepeltem.

1946. november 15.

Körmendi Ferenc lórántházai v. (volt - KG) hívem látogatott meg. Az egész família megörült a kedves zalai-vendégnek!"

 

>>> Az előző poszt: Beszolgáltatási lap 1948-ból <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.11.12. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: újságcikk egyháztörténet püspöktamási hetvenöt éve történt historia domus

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5116751152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása