A mai bejegyzésben az 1781. évi nemesi összeírás helyi eredményét teszem közzé, azaz azoknak a neveit, akik akkor nemesi jogállású személyként éltek falunk akkori elődközségeiben. Ez a korabeli hivatalos nyelven, latinul készült, elöl a keresztnév áll, utána következik a vezetéknév.

Kezdjük Molnári nemeseivel:

1781_82_3.jpg

Szenttamáson pedig az alábbi nemeseket találták:

1781_82_1.jpg1781_82_2.jpg

Püspökiben ekkor nem élt nemesi jogállású személy.

Jól látszik, hogy Szenttamáson a Babosok voltak többségben, míg Molnáriban a Sallér-család mellett több kisnemes is élt.

A korábbi nemesi összeírások helyi adatai1696, 1717, 1726/27, 1754, 1835

Szolgálati közlemény: Holnap, 2018. november 24-én kerül sor a 25. Vas Megyei Pátria Napra.

Nagy megtiszteltetés, hogy a Vas Megyei Honismereti Egyesület elfogadta a javaslatomat, és Püspökmolnáriban tartja meg a jubileumi programját. A Faluházban tartandó eseményen a templomi kórus is fellép, én pedig a falu múltjáról és a helyi értéktár elemeiről tartok vetítéses előadást a kb. 70 résztvevőnek.

A program végén rövid helyismereti sétára és Festetics György sírjánál koszorúzásra is sor kerül.

 

 >>> Az előző poszt: Gólkirályi címre pályázik a kapus <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről

Szerző: kugi  2018.11.23. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: szenttamás molnári nemesi összeírás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr8114387832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása