A mai bejegyzésben Vas vármegye 1696. évi nemesi összeírásából azokat a személyeket ismertetem, akik községünkben éltek. De ehhez vissza kell mennünk az időben további 2 évet.

1694. január 2-án Vas vármegye közgyűlése határozta meg az összeírandók körét: azokat a nemeseket írták össze, akik nem bírtak érdemekkel arra, hogy a német adó (porció, azaz: a katonatartás) terhe alól kivegyék őket. Ez a kör gyakorlatilag a szegényebb anyagi helyzetű nemeseket érintette. (Tehát a 16-17. században Molnárit birtokló Nádasdyak kimaradtak belőle.)

A Szenttamáson összeírtak:

nemesek_szt_1696_11o.jpg

Vagyis: Pécsi Péter, Babos Ferenc, István és Gáspár (testvérek), Domján Imre, másik Babos István és Gáspár, Hernát Gáspár, Szajki Péter és Benedek voltak a Szenttamáson összeírt nemesek.

A Molnáriban élők:

nemesek_molnari_1696_11o.jpg

Molnáriban pedig Dózsa Pál és Körmendy Sándor tartozott ide, de Töttösön is élt egy "szenttamási Babos István" nevű nemes. (A szenttamási Babos családról pl. ebben és ebben a bejegyzésben írtam.)

Felhívnám a figyelmet a Körmendy név y-ján található kettőspontra, mint írásmódbeli különlegességre!

Püspöki a győri püspökség jobbágyfalva volt, így nemesi jogállású személy nem lakott ott.

Forrás: Schneider Miklós: Vas vármegye 1696. évi nemesi összeírása. (Szombathely, 1943.) 11. o.

 

 

>>> Az előző poszt: A községi termelőszövetkezet 1966-ban <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2017.10.30. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: szenttamás molnári nemesi összeírás

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr5313113024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása