A Sallér-család iratai között található az a levél, amelyet ma bemutatok. Ebben a Szenttamáson élő népes Babos-família egyik messzire szakadt tagja kér segítséget a Szenttamáson is birtokkal rendelkező jakabházi Sallér (II.) Istvántól, Sallér Judit apjától. A levelet szó szerint, korabeli helyesírással közlöm. Némely latin kifejezést én sem tudok magyarítani, de azt hiszem, a levél enélkül is jól érthető. Így szól:

paks_csampapuszta.jpg"Tekintetes Ur! Nekem érdemem fölött drága Jó Uram Patronus Uram!

 

A Tekintetes Urnak Passusával (jelentése: személyazonosító irat - KG) ezelöt tizenkét Esztendövel onnénd hazul Szent Tamásrul eljöttem azuta itt a Tettes (a Tekintetes rövidítése - KG) Tolna és Pest Vármegyékben Hellységekben Notoriuskodtam (azaz: jegyzőként dolgozott - KG), Notoriusságomban Szabadságban voltam, hanem most már árendás Vendigfogados (azaz: vendégfogadó bérlője - KG) vagyok Csámpán, Paksi Pusztán, fél mérföldel Pakson alul; a T(ekintetes) Nemes Tolna Vármegye Passusomnak helt nem ád, hanem kivánnya, hogy Nemességemet cum Sussiecentibus doceallyam; A Véget Nagy alázatossan folyamodom a Tekéntetes Urhoz, minthogy ugy is engemet, és több Szent Tamáson lakozó

atyámfiát és Véreimet a Tettes Ur esméré (azaz: ismeri - KG), és mást senkit nem is tudok ollyast, a ki ügyemet föl válollná, bizom azért a Tekintetes Urnak Kegyes Gratijában (azaz: kegyelmében, jóindulatában - KG), Kérem Méltóztassék számomra a Tettes a Tettes Nemes Vas Vármegyétul Nemességem eránt (iránt - KG) egy Testimonialist (tanúsító iratot - KG) ezoperálni (?), és azt Babós Péter Őtsémnek ki vetetni (vitetni - KG), és nékem ő Őtsém ide Csámpára hozza el, fáradtágot atyafisagossan refundalom, en magam főlmennék és a Testimonialist ki venném, de tudvan azt, hogy én értem a Tettes Nemes Vármegye mindjárt Gyülést nem celebrál, s én pedig ott nem lakhatom s várakozhatom, azért Kéntelen vagyok mást requirálni, azért Kérem Nagy alazatossan még továbbis a Tettes Urat, Méltóztassék velem minden jot cselekedni. Isten éltetvén igyekezem a Tettes Urnak Kegyes Kezeit meg csókolni és ebbéli Kegyes Gratiáját meg hálálni: Mellyek után is magamat a tettes Ur(na)k Kegyes Patrociniumában alázatossan recommendalom s maradok

A Tettes Urnak

                                                                                            érdemetlen szolgája

Csámpa Die 5=May                                                      Babos János Néhai

                            771                                                            Babos Lászlónak fia mp"

mp: manu propria, azaz saját kezűleg (s.k.)

A szövegből megtudjuk, hogy a nemes szenttamási Babos-család egyik tagja milyen okból kifolyólag milyen messzire került, ott mivel foglalatoskodott, és miután segítségre volt szüksége, a szülőfaluja legnagyobb birtokosához fordult.

Kép: szenttamási Babos János tartózkodási helye, a Pakstól délre lévő Csámpa-puszta a 2. katonai felmérés térképén.

Forrás: Magyar Országos Levéltár P 285 Sallér-levéltár. 11. cs. 70. Szent-Tamás 12. o. 

 

>>> Előző poszt: Hoffmann Vince verse anyák napjára <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2017.05.08. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: szenttamás sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr4212486307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása