A mai bejegyzésben a szenttamási Sallér-birtokot mutatom be 1829-ből, a Vas megyei Levéltár egyik irata alapján. Az irat címe: "Molnári, Rába Hidvégi, Szent Tamási, Töttösi, Kopátsi, Koltai, Gutaházi, Ujlaki és Csehi ingatlan Javaknak Conscriptioja" (azaz: összeírása - KG). Kelt "Molnáriban October Holnap 21ikén 829dik Eszt." Vagyis ez a Sallér Judit halála után felvett leltár része.

2013-07-09_11_45_52.jpg

Részlet a Szenttamásra vonatkozó összeírásból

Eszerint a "Szent-Tamási Helységben" található uradalmi birtok a következő részekből állt (korabeli helyesírással):

Örökös szerzemény
"Azon helységnek napkeleti során felül N(agyságo)s Babos György, alul a közös zsiba gyöp szomszédságában helyheztetik egy Curialis fundus (azaz: telek - KG) (...),
Ezen funduson vagyon egy fa lábakra és sövényre épült szalma födelü zsellér ház egy szobábul, egy konyhábul és egy kamarábul álló, rossz karban (...)

Allodiális Földek
1. Soskuti düllőben Ns Babos Jósef és özvegy Babos Sándorné földjei között (...)
2. Irtásban keletrül Ns Babos Jósef, nyugatrul özvegy Babos Sándorné szomszédságában (...)
3. Tilos alatt, keletrül Ns Babos Jósef, nyugatrul özvegy Babos Sándorné szomszédságában (...)

Ugyan azon Helységben Márfy féle zálogos birtok
Belső Fundus
Szent Tamási helységnek felső végén, éjszakrul Molnáriba vezető fües ut, délrül az Ország utja között helyheztetik (...)
Ezen Curialis funduson vagyon egy talpra, karóra és sövényre épült, suppos födelü rozzant épület, vagyon benne két szoba, egy konyha és egy istálló
A pajtás kertben vagyon egy talpra épült ökör istálló hozzá ragasztott (azaz toldott - KG) szénás pajtával rossz karban
Még is a pajtás kertben találtatik egy téglából készült cséplő pajta fa sindeles tetővel, mellyen vagyon egy két emeletü granáriom (azaz: csűr, magtár - KG), egy kamora és alatta egy 100 akóra való pince"

Allodiális szántó földek
Összesen 20 parcella, a dűlő és a szomszédok pontos megnevezésével (a részletes felsorolástól eltekintek)

Allodiális rétek
Összesen 4 rét, a szomszédok megnevezésével

Allodiális erdők
Összesen 4 helyen, a szomszédos erdőhasználók megnevezésével

Hogy a fenti épületek tényleg rossz karban voltak-e, vagy csak az örökösödési illeték remélt csökkentése miatt tüntették fel őket ilyennek, nem tudom... 

Az itt írt "Örökös szerzemény" az 1820-as Szenttamás-térképen 25-ös, a "Belső Fundus" pedig 14-es szám alatt található meg.

Forrás: Festetics-család iratai Vas Megyei Levéltár XIII. 50. 1. d. III. a.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2015.02.27. 09:00 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság szenttamás sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr357169105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása