Sallérné_gyászbeszéd_1796.jpgKorábbi bejegyzésekben már bemutattam a szenttamási templom alatti kriptában eltemetett Nádasdi Klára, ill. fia, Sallér István gyászbeszédét. A mai bejegyzésben az utóbbi elhunyt özvegyének, Motesiczky Juditnak a temetésén, a templomunkban elmondott gyászbeszédet mutatom be.

Motesiczky Judit temetésére férje halála után 7 évvel, 1796-ban, szent Mihály hava (azaz szeptember) 27-én került sor. A gyászbeszéd nyomtatásban is megjelent, méghozzá Komáromban, Weinmüller Bálint nyomdájában. A beszéd szerzője Nagy József szombathelyi éneklőkanonok. A szövegben számos utalás található a molnári birtokos család történetével kapcsolatban. 

A beszédből megtudjuk, hogy a Motesiczky-család mely famíliákkal volt rokonságban, merrefelé feküdtek a birtokai (Trencsén, Nyitra vármegyék), ill. azt, hogy az ifjú Judit a pozsonyi apácáknál nevelkedett, majd 17 évesen vette feleségül Sallér István. A feleség hívő katolikus volt: nemcsak a kastély kápolnájában hallgatott naponta misét, de a vasvári és a szombathelyi templomokat is látogatta, és egyetlen életben maradt gyermekét, Sallér Juditot is erkölcsösen nevelte. Férjével annak haláláig, 32 évig élt házasságban.

A beszéd utolsó oldalain a szövegíró megszólítja az elhunyt molnári és tótsági járásbeli (azaz Mura-vidéki) jobbágyait, a vasvári, rábahídvégi és szenttamási templomokat és azok "egyházi és szerzetesi gondviselőit", a többi Vas, Zala, Somogy, Nyitra és Trencsén megyei jobbágyait, akik szerinte egy gondviselő, jótevő "földesasszonyt" veszítettek el. A korábban ismertetett beszédektől eltérően itt csak a közvetlen hozzátartozók (Sallér Judit és férje, Festetics György) említése történik meg.

A 39 oldalas, bibliai példázatokkal tarkított gyászbeszéd megtalálható az Országos Széchényi Könyvtár aprónyomtatványai között.

Kapcsolódó bejegyzések:

Motesiczky Judit végrendelete

Videó a Sallér-kriptáról

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.06.02. 08:39 Szólj hozzá!

Címkék: gyász szenttamás molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr276179159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása