270 éve, 1744 március 9-én Bécsben kelt Mária Terézia királynő adománylevele, melyben jakabházi Sallér (I.) Istvánnak adományozta Molnárit. Pontosabban a falunak azt a részét (nemesi kúriával együtt), amelyet felesége, Nádasdy Klára után használt, mivel apósa, Nádasdy Imre fiúörökös nélkül halt meg. Ezzel 3 generációra a Sallérok kezébe került a község, de leányágon a 20. század elejéig utódaik lettek Molnári (és részben Szenttamás) legnagyobb birtokosai, a kastély lakói.

MTadománylevele_17440309.JPGAz adománylevél kezdő sorai Mária Terézia királynő címeivel

Az adománylevél szerint a királynő mérlegelte azokat az érdemeket, melyeket Sallér István, a Vas vármegyei ítélőtábla assessora (jegyzője) az ország és a királynő hűséges szolgálatával szerzett, mérlegelve továbbá azokat a fontos és jelentős szolgálatokat, melyeket Sallér István ősei Mária Terézia és elődeinek hűséges szolgálatában, mind háborús időkben, mind pedig béke idején szereztek, nemkülönben fontolóra véve azt a kegyes szeretetet, melyet érez Sallér István felesége, Nádasdy Klára asszony iránt, a molnári birtokrészt, továbbá számos más vasmegyei birtokot, összes tartozékaikkal együtt, ugyanúgy, ahogyan azokat egykor Nádasdy Imre bírta, örök jogon Sallér Istvánnak és feleségének, valamint fiági örököseiknek adományozza. (A család női ága meghatározott összeg ellenében örökölheti az említett javakat.)

A feltételek között olvasható az is, hogy Sallér István és neje 3.000 Ft-ot a királyi kincstárba befizetni kötelesek, továbbá a Nádasdy Imre után maradt leányágat is ki kell fizetniük. (A Sallérok családfája ebben a bejegyzésben látható.) Végezetül a dokumentum az adományozott birtokokkal kapcsolatos iratok átadásáról is rendelkezik.

Az adománylevél 1789. december 13-i keltezésű, latin nyelvű hitelesített másolatban maradt fenn. (Megtalálható: Magyar Országos Levéltár E 156. U. et C. F 159. No. 23. 157-160. o.)

A Sallérok keze nyomát ma is fellelhetjük Püspökmolnáriban, gondoljunk csak a katolikus templomra (és a benne található kriptára), a Nepomunki Szent János-szoborra vagy egy kőkeresztre.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2014.03.10. 08:57 Szólj hozzá!

Címkék: molnári sallérok

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr485842289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása