Egy korabeli bulvárlap, a Hazánk s a külföld c. újság 1868. évi 30. számában A Balaton vidéke c. sorozat befejező részében, a 471-472. oldalon olvashatunk Festetics György molnári kastélyáról. Az alábbiakban ezt ismertetem.

A cikk írója, bizonyos Bozóth D. Oszkón keresztül érkezik Vasvárra, melyet röviden bemutat, a Szentkútnak aránylag nagy terjedelmet szentelve. Ezután így folytatja:

Kastélyrajz.jpg

A kastély az újságcikk illusztrációjaként. Ekkor még csak az épület régi, Sallér István által építtetett és Sallér Judit által átépíttetett szárnya állt.

Innen Molnáriba mentünk, megtekintendők gróf Festetich György miniszter nyári tartózkodási helyét.

A kastélyt, mely kertben van, külsőleg képünk mutatja, szobái nem nagyok, de izletes egyszerüséggel rendezettek; a falakat gyönyörü festmények ékítik, többnyire családi képek. Van csinos kis házi kápolnája, melyben a család itt tartózkodásakor naponkint tartatik szent mise. A grófné vallásosságáról tanuskodik még a hálószobájában felállitott imazsámoly is, jó szivéről pedig beszélnek a szegények; míg a legidősebb sarj, Tasziló gróf, nagybátyjának örököse, a vadászat, agarászat nagy kedvelője, szobája teli ilyeneket ábrázoló képekkel, az udvar meg agarakkal. Szóval, kényelem van, de fényüzés alig látszik.

A kicsiny, de tisztán kezelt kertet vizvezeték által üditik és ritka növésü kaktuszok, agavék s egyéb növények ékítik a grófi család kedvenc tartózkodási helyét. Leginkább tiszti épületek környezik s csak negyed órányira van Szent-Tamás falu a családi sirbolttal.

Kapcsolódó bejegyzések:

A molnári kastély fotója a 19. század végéről

A molnári kastély rajza 1923-ból

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2012.02.29. 09:03 Szólj hozzá!

Címkék: kép kastély festetics györgy molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr44219262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása