Mint mezőgazdasági hátterű családból jött ember, felfigyeltem a miniszterelnök minapi szavaira, mely szerint az euróválság közepette felértékelődik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szerepe. Mi több: hazánk számára ez lehet a kitörési pont. Mindezt a kormányfő egy mezőgazdasági kiállítás és vásár megnyitója alkalmából mondta. De valóban kitörési pont lehet hazánknak az agrárgazdaság?

Szerző: kugi  2011.09.30. 23:48 Szólj hozzá!

Címkék: közélet mezőgazdaság püspökmolnári

Kedves Olvasóim!

Püspökmolnári egyháztörténete címmel vetítéssel egybekötött előadást tartok a Püspökmolnári kultúrházban 2011. október 1-én (szombaton) 16.00-kor.

Köszöntőt mond: Huszár Balázs r. kat. káplán

Mindenkit szeretettel várunk!

Szerző: kugi  2011.09.26. 18:09 Szólj hozzá!

Címkék: személyes plébánia egyháztörténet püspökmolnári

Sorozatom 2. részében egy templomkertben készült, 1939-es fotót vetek össze a mai látvánnyal. (Sajnos a fotózási távolságot nehéz eltalálni...) A képek alatti "tovább" gombra klikkelve érhető el a szöveg. Érdemes elolvasni!

Szerző: kugi  2011.09.24. 16:25 Szólj hozzá!

Címkék: kép templom plébánia akkor és most egyháztörténet püspökmolnári

1865. szeptember 21-én, vagyis éppen 146 éve indult meg a forgalom a Sopront Nagykanizsával összekötő vasútvonalon, ami Molnári állomást is érintette. Mivel ez a szakasz a Bécset Fiumével és Trieszttel összekötő hálózat része volt, így a korabeli Molnári vasúti összeköttetésbe került a császárvárossal és az Adriával is.

Szerző: kugi  2011.09.21. 10:26 Szólj hozzá!

Címkék: évforduló vasút festetics györgy molnári

Előrebocsátom: a gazdasághoz nem értek. Hogy mégis miért írok most róla? Mert egyrészt a saját bőrömön (vagy ha úgy tetszik: a pénztárcámon) fogom érezni a bejelentett gazdasági csomagterv hatásait, másrészt pedig hozzám hasonlóan több milliónyian érzik, akiknél ez rövid és hosszú távon egyaránt valamilyen reakciót válthat ki.

Szerző: kugi  2011.09.19. 17:00 6 komment

Címkék: politika közélet gazdaság adó

Most induló sorozatomban püspökmolnári épületek régi és mai képét vetem össze. Elsőnek a kultúrház fotóját láthatjuk régen és most. A kép alatti "tovább" gombra klikkelve szöveges leírás is olvasható.

Szerző: kugi  2011.09.16. 14:55 Szólj hozzá!

Címkék: kép kultúrház akkor és most püspökmolnári prinz gyula ámk

Püspökmolnárit jelenleg egyetlen vasútvonal érinti: a Sopront Nagykanizsával összekötő vonal. Ezt 1865-ben a Cs. Kir. Szab. Déli Vaspályatársaság (röviden: Déli Vasút) építette és kezelte, és része volt a Bécset a tengerrel összekötő útvonalnak. Az 1870-es években azonban akár még egy vasútvonal is elérhette volna községünket...

Szerző: kugi  2011.09.15. 17:01 Szólj hozzá!

Címkék: vasút püspökmolnári molnári

Szeptember 9-én elvi döntést hozott a legnagyobb kormánypárt frakciója a választójogi törvény több vitatott pontjáról.

A mostani bejegyzésben a 3.) szavazati jogot kapnak a határon túliak, ill. a 4.) lesz nemzetiségi képviselet a Parlamentben témaköröket veszem górcső alá.

Nézzük őket egyenként.

Szerző: kugi  2011.09.12. 17:00 Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet választójog szavazati jog

Szeptember 9-én elvi döntést hozott a legnagyobb kormánypárt frakciója a választójogi törvény több vitatott pontjáról - adta hírül a sajtó -, amit aztán az ősz folyamán elfogadásra a Parlament elé terjesztenek majd.

Ennek értelmében 1.) egyfordulós lesz a választás, 2.) a listások rovására nőni fog az egyéni képviselői helyek száma, 3.) szavazati jogot kapnak a határon túliak, 4.) lesz nemzetiségi képviselet a Parlamentben.

Nézzük őket egyenként.

Szerző: kugi  2011.09.12. 10:09 Szólj hozzá!

Címkék: kampány politika közélet választás parlament választójog szavazati jog országgyűlés választókörzet

2010 októberében készült el községünk történetének összefoglalója, aminek kiadását a helyi önkormányzat finanszírozta.

A 120 oldalas kötet egy bronzkori lelettől a rendszerváltásig mutatja be Püspökmolnári történetét; adatokkal, térképekkel, fotókkal gazdagon illusztrálva. A kötet végén külön fejezet mutatja be a falu híres szülötteinek, lakóinak életrajzát.

A Püspökmolnári története című könyv korlátozott számban még kapható a polgármesteri hivatalban 1000 Ft-os áron. Az értékesítésből befolyt összeget az önkormányzat a kultúrház fejlesztésére fordítja.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.09.09. 12:57 Szólj hozzá!

Címkék: könyv személyes püspökmolnári

Régóta dédelgetett tervet váltok most valóra, amikor elindítom a blogomat. Mások példája ösztönzött arra, hogy belevágjak.

Immár 11 éve kutatom Püspökmolnári helytörténetét, és van mondanivalóm róla. Mint ahogy a közéletről is, amelyben élünk - legyen az akár a szűkebb közösségé, akár az országé. Tanár, (kitüntetéses) történész és (jeles) politológus diplomákkal, településmarketing tanfolyami végzettséggel, közigazgatási tapasztalattal, 8 év önkormányzati képviselői és 10 év civil szervezeti vezetői múlttal a hátam mögött úgy érzem, van véleményem mind a múltról, mind a bennünket körülvevő jelenről. Ebből próbálom itt közzé tenni azt, ami másokat is érdekelhet.

Kérem a T. Olvasót, hogy fogadja szeretettel, kommentálja, és - ha úgy érzi - ajánlja másoknak is figyelmébe!

Üdvözlettel: Kuglics Gábor

Szerző: kugi  2011.09.08. 18:16 1 komment

Címkék: közélet személyes püspökmolnári

süti beállítások módosítása