Mint mezőgazdasági hátterű családból jött ember, felfigyeltem a miniszterelnök minapi szavaira, mely szerint az euróválság közepette felértékelődik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szerepe. Mi több: hazánk számára ez lehet a kitörési pont. Mindezt a kormányfő egy mezőgazdasági kiállítás és vásár megnyitója alkalmából mondta. De valóban kitörési pont lehet hazánknak az agrárgazdaság?
Azt is mondta a kormányfő, hogy "Magyarország minden ellenkező híreszteléssel szemben mezőgazdasági ország". Nos, sem a mezőgazdaságban élők száma, sem az agráriumnak a GDP-ből való részesedése jelenleg ezt nem támasztja alá…  De a személyes tapasztalatok is cáfolják a kormányfő szavait. Míg 25-30 évvel ezelőtt Püspökmolnáriból is egyszerre 3 csorda, abban többszáz tehén járt ki a legelőre, ma már a 20-at sem éri el a falu összes tehenének száma. Akkor szinte minden háznál volt tehén, ma már ez ritkaságszámba megy. De az aprójószág száma is lecsökkent, hisz sokkal könnyebb a szupermarketben megvenni a fagyasztott csirkecombot, mint hónapokon át etetni a tyúkokat, aztán levágni, feldarabolni… Vagy amikor még diákként technikaóra keretében az iskolai konyhakertet gondoztuk, és még a nyári szünetben is be kellett járnunk kapálni, öntözni… Az iskolai szakácsnők pedig felhasználták a terményeket a főzéshez. Ma már nincs ilyen.
Az azóta eltelt idő alatt felnőtt egy olyan generáció, amely már a szüleitől sem látta a mintát, hogyan kell gazdálkodni. A munka becsülete is csökkent, kakasszóra ébredni és egy egész napot végigdolgozni a kertben vagy az állatok körül, ma már nem divat. A média, a plázák és a valóságshowk világa más életszemléletet hirdet.
De a kormányzati hozzáállás is rendszerint megmaradt a szavak szintjén. A zsebszerződések ellen szinte minden párt harcot hirdetett a választási kampányokban, de kormányra kerülve nem történt semmi. Az élelmiszeripar romokban hever, cukorgyárunk egy maradt, a száz éve még világhírű malomiparunk megtizedelve, a megmaradtak külföldiek kezén vannak. A külföldi befektető pedig leginkább piacot vett, nem pedig gyárat… A Torgyán doktor által indított iskolatej- és almaprogram is lehanyatlott, talán meg is szűnt. A mezőgazdasági vállalkozás indításának és fenntartásának feltételei sem kedvezőek, az agrárium (néhány ügyes nagyvállalkozót leszámítva) tőkeszegény, az önkormányzatok egy része sem szívesen fogadják a gazdálkodókat (néhol pl. megtiltják az állatok hajtását a főutcán, máshol a falu szélén jelölnek ki mezőgazdasági övezeteket), újabban pedig az őstermelők adóterheinek emelése is szóba került.
Van néhány pozitív kezdeményezés – mint amikor a rászoruló családoknak állatokat, szerszámokat, vetőmagot adnak, vagy a szociális bolthálózat kiépítésének terve – de mindez nem elég. Olyan kormányzati programra lenne szükség, amely bátorítja, segíti és kormányzati szintre emeli a kezdeményezéseket. Amely államilag indít ilyen programokat, mint amilyen az említett agrárminiszter kezdeményezései voltak. Akár úgy is, hogy az önkormányzatok helyben indítanak agrárgazdaságot a parlagon hagyott vagy a nemzeti földalaptól átvett földeken, ahol a helyi munkanélküliek dolgozhatnak, kiváltva így a segélyt. A megtermelt javakat pedig helyi piacon értékesíthetik. Az önkormányzati gazdaságok árucikkei mellé pedig a helyi őstermelők, kisvállalkozók termékei is oda kerülhetnének. A piac fenntartása, működtetése is munkahelyet jelenthet. Ehhez persze állami segítség kellene, hiszen az önkormányzatok is leterheltek és forrástalanok.
A másik fontos elem pedig a szemléletváltozás, az oktatás és a nevelés szerepe, a tudás. Meg kell szerettetni a mezőgazdaságot az érdeklődőkkel, majd meg kell őket tanítani a növénytermesztés és az állattenyésztés alapjaira. Ebben az iskolai oktatás mellett a médiának is nagy szerepe van.
Ha mindezek megvalósulnak, akkor talán tényleg lehet kitörési pont a mezőgazdaság. De addig még sok vetésre és sok aratásra fog sor kerülni...

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.09.30. 23:48 Szólj hozzá!

Címkék: közélet mezőgazdaság püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr813268997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása