Sorozatom 2. részében egy templomkertben készült, 1939-es fotót vetek össze a mai látvánnyal. (Sajnos a fotózási távolságot nehéz eltalálni...) A képek alatti "tovább" gombra klikkelve érhető el a szöveg. Érdemes elolvasni!

A bal oldali kép a templomkertben készült 1939. június 29-én egy esküvő alkalmával (aki tudja, kinek az esküvőjét tartották, írja meg!). Akkor még Püspöktamásinak hívták a templomot is "magáénak tudó" községrészt (ami a korábbi Rábapüspöki és Rábaszenttamás egyesítésével jött létre; Rábamolnári még különálló volt).

A templomkapu - kis dekorációtól eltekintve - lényegében nem változott, de a kép jobb oldalán jelentős változást láthatunk. Ahol ma - a kultúrház kéményes épülete mellett - egy magánház garázsa van, ott 1939-ben - a lovaskocsik mögött - még a régi plébánia épülete állt. Ez száz évvel azelőtt, 1832-ben épült (ekkor alapították újra a szenttamási plébániát is). 1915-ben (majd 1943-ban és 49-ben is) renoválták. L alakú téglaépület volt, a méretei: 26,8 m hosszú és 9,6 m széles, 3,3 m magas, cseréppel fedve, a konyhája alápincézve. A korabeli gazdálkodásnak megfelelően számos melléképülettel rendelkezett: volt kocsiszín, istálló, faház, tyúk- és sertésól, pajta és szekérszín. Kétszárnyú, összesen 6 méteres kapuját két téglaláb tartotta, de volt még külön egy egyszárnyú személyajtó is deszkából.

Akinek van a birtokában kép erről az épületről, kérem, juttassa el hozzám!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2011.09.24. 16:25 Szólj hozzá!

Címkék: kép templom plébánia akkor és most egyháztörténet püspökmolnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr313253330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása