A mai bejegyzésben községünk nagybirtokosait mutatom be 1893-ból. (Bár egyes számot is használhattam volna a címben...) Az alábbi adatok forrása egy 1893-as kiadású könyv, amelynek a címe így szól:

mo_fo_ldbirtokosai_1893_ci_mlap.png

A kötet járások szerint ismerteti a települések 100 holdnál nagyobb birtokosait. A mai Püspökmolnári korabeli elődközségei közül Molnári és Szenttamás van benne (Püspökiben nem volt 100 holdnál nagyobb birtokos), amelyek 2 oldalon vannak a könyvben (812-813. oldalak), így az alábbiakban ezt a két oldalt mutatom be:

mo_fo_ldbirtokosai_1893_ci_mlap_812o.jpg

mo_fo_ldbirtokosai_1893_ci_mlap_813o.jpg

Gróf Festetics György halála után tehát az özvegy - született gróf Erdődy Eugénia - kezébe kerültek az itteni birtokok. A táblázatból jól látszik, hogy milyen típusú ingatlanból mekkora területe volt neki Molnári és Szenttamás határában, illetve ezeket összehasonlíthatjuk a környező települések nagy birtokosainak földállományával is.

Kapcsolódó bejegyzések:

Bulvárhírek 1893-ból

A grófné adománya az iskolának

Erdődy Eugénia temetése

 

>>> Az előző poszt: Földosztás Rábamolnáriban 1945-ben <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.04.09. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság mezőgazdaság szenttamás molnári

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr6316493706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása