Ebben a korábbi bejegyzésben már bemutattam az 1945-ös földosztás Püspöktamásira vonatkozó történéseit, a mai bejegyzésben pedig lássuk a rábamolnári helyzetet (szintén a községi Falukrónikából)!

nagy_karoly.jpgRábamolnáriban - akárcsak Püspöktamásiban - a lakosság legnagyobb része 1-2 holddal rendelkező kisbirtokos volt, az 5-10 holdas gazdák száma alacsony volt, de akadtak földnélküliek is.

Az 1935. évi adatok alapján  Rábamolnáriban 64 haszonbérlet volt összesen 81 katasztrális hold területen.

Természetesen itt is megalakult a Földigénylő Bizottság, melynek elnöke Nagy Károly lett (arcképét lásd balra). A bizottság tagjai pedig Németh Vince, Horváth István, Büki István és Somogyi József lettek.

Mindannyian Sely Gyula körjegyző előtt tettek esküt.

 Mivel helyben nem volt a földosztás céljára igénye vehető földterület, ezért a rábamolnári igénylők a rábahídvégi határban kaptak földet.

A rámamolnári földosztás részletes adatai az alábbiak: 

rabamolnari_1945.jpg

Akinek van bármilyen kiegészítése vagy akár képe/fotója a földosztáshoz (pl. egy birtoklevél), azt szívesen fogadom!

Tavaly nyílt meg Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban a földRAJZ című kiállítás, ahol neves magyar földrajztudósok rajzait, grafikáit mutatják be (de én is csak most szereztem róla tudomást). Köztük ott van a molnári vasútállomáson született Prinz Gyula is. Ebben a cikkben egy rövid videó látható a kiállításról, melyben 0:52-nél tűnik fel Prinz Gyula.

A nagypénteki és a húsvéthétfői bejegyzés kimarad, folytatás jövő pénteken. Mindenkinek áldott húsvéti ünnepet és további jó egészséget kívánok!

 

>>> Az előző poszt: Régi parasztházak 10. <<<

Ha tetszett a bejegyzés, lájkold, és oszd meg az ismerőseiddel! Ha észrevételed van, szólj hozzá! Ha pedig tetszik a blog, csatlakozz a törzsközönségéhez a facebook-on, hogy elsőként értesülhess a frissítésekről!

Szerző: kugi  2021.03.29. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság névsor rábamolnári falukrónika

A bejegyzés trackback címe:

https://kugi.blog.hu/api/trackback/id/tr2916483288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása